luni, 21 iulie 2014

Sonda Rosetta se apropie de țintă


2 / 4 imagini


Lansată în urmă cu 10 ani sonda Rosetta, a ESA, se apropie de ținta misiunii sale, cometa Churyumov-Gerasimenko.
În luna august sonda va intra pe orbită în jurul nucleului cometei, la o altitudine de circa 25 km, și va începe o cartografiere precisă a acestuia. În noiembrie, după identificarea unui loc favorabil pentru asolizare, pe suprafața nucleului cometei va debarca un mic lander, numit Philae, care va transmite informații despre caracteristicile fizice ale suprafeței și imagini de înaltă rezoluție. Va fi prima asolizare a unei sonde terestre pe suprafața nucleului unei comete.
Rosetta-and-Philae Desprinderea landerului Philae de sonda Rosetta (Credit: ESA)
În prezent sonda Rosetta transmite imagini ale cometei Churyumov-Gerasimenko, iar cercetătorii au avut o mare surpriză. Nucleul cometei este alcătuit din două componente distincte, lipite unul de altul.
BslzB2GCAAARuog Nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko, fotografiat pe 11 iulie de către sonda Rosetta. (Credit: ESA)
Deocamdată nu este clar cum s-a format acesta.
Pe blogul misiunii Rosetta sunt enunțate mai multe ipoteze:
- Nucelul cometei a rezultat prin ciocnirea, cu viteză foarte mică, a două nucelee cometare.
- Nucelul a căpătat forma din imaginile obținute de către sonda Rosetta în urma acțiunii unui câmp gravitațional foarte intens, cum este, de exemplu, cel al planetei Jupiter, care, pur și simplu, a ”tras” și a ”alungit” nucleu cometei.
- Inițial nucleul cometei a avut o formă mai apropiată de o sferă, dar și-a modificat forma în urma evaporării unei părți din gheața aflată în compoziția sa, atunci când cometa a trecut prin vecinătatea Soarelui.
- Forma actuală a nucleului cometei ar putea fi rezultatul unui impact ”blând” cu un alt obiect, care a lovit tangențial nucleul cometei.

Rosetta_67PCG_14July_2014 O animație realizată pe baza imaginilor transmise de către sonda Rosetta. (Credit: ESA)
Cercetătorii misiunii Rosetta analizează în continuare datele transmise de sondă și, probabil, după ce ea se va înscrie pe orbită în jurul nucleului cometei, vom avea primele răspunsuri.

Misiunea Rosetta.
Surse: Rosetta Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu