vineri, 13 iunie 2014

Violență cosmică


1 / 1 imagini
Spectacolul este extraordinar: patru clustere de galaxii aflate în curs de coliziune, la cinci miliarde de ani lumină distanță de noi.
Imaginea care însoțește acest text este a obiectului ceresc numit MACS J0717+3745, în care apar cele patru clustere de galaxii, și este rezultatul suprapunerii imaginilor în lumină vizibilă, obținute de către telescopul spațial Hubble, cu imagini în domeniul radiațiilor X, obținute de către telescopul spațial Chandra și cu imagini în domeniul undelor radio, obținute de Very Large Array, din New Mexico. Ea a fost prezentată la a 224-a întâlnire a American Astronomical Society de către o echipă de cercetători de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.
MACSJ0717_nrao Imaginea compozită a obiectului ceresc MACS J0717+3745 (cu albastru sunt reprezentate observațiile în radiații X, cu roșu observațiile în zona radio) Dați clic pe imagine pentru o versiune mai mare. (credit: Van Weeren, et al.; Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF; NASA)
Această imagine compozită surprinde aspecte care nu erau vizibile până acum, cum ar fi banda strălucitoare, din centrul imaginii, vizibilă în domeniul radio (în imagine are culoarea roșie). Oamenii de știință consideră că aceste unde radio sunt emise de particule încărcate electric, care se deplasează cu viteze foarte mari. Faptul că aceasta se suprapune cu o zonă în care este prezent gaz interstelar extrem de fierbinte (peste 100 milioane K), vizibil în domeniul radiaților X (în imagine are culoare albastră) sugerază că acolo acționează un soi de accelerator natural de particule. Este de remarcat faptul că accest accelerator cosmic accelerează particule până la energii de un milion de ori mai mari decât cele obținute în cele mai mari acceleratoare terestre.
În imagine mai remarcați o bandă dreaptă, în domeniul undelor radio. Aceasta este de fapt o radiogalaxie, aflată în primplan, a cărei gaură neagră centrală emite două jeturi de particule foarte energetice încărcate electric.
În partea din stânga jos, avem o altă radio galaxie, care ”cade” spre clusterele de galaxii.
Surse: NRAO, Nature

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu