joi, 26 iunie 2014

Descoperă Preistoria

  • Incotro te indrepti, Homo sapiens?
    Incotro te indrepti, Homo sapiens?
    01.03.2009 |
    51 Comentarii
    Contrar convingerilor populare, din momentul formarii primei celule care avea sa devina omul modern al zilelor noastre, Homo sapiens s-a aflat si va ramane intr-o evolutie continua. Trupurile si creierele noastre nu mai sunt identice cu cele pe care le aveau stramosii nostri sau cu cele pe care urmeaza sa le aiba cei ce ne vor succeda. In general, oamenii presupun ca specia noastra a evoluat foarte putin din vremurile preistorice si pana astazi. Cu toate acestea, studii de ultima ora ce folosesc…
    citeşte mai mult
  • Rinocerul lanos. Tancul viu al Preistoriei
    Rinocerul lanos. Tancul viu al Preistoriei
    28.02.2009 |
    12 Comentarii
    Cum v-ati simti daca ati fi oameni de Cro-Magnon si, umbland prin stepa la vanatoare, cu speranta de a vana barem un iepure, ceva, care sa va tina de foame pana maine, v-ati trezi fata in fata cu o bestie enorma, neagra si paroasa, cu un corn urias pe nas si cu niste ochi mici, dar amenintatori, care se uita la voi cu un amestec de furie si de neincredere? Pun pariu ca v-ar ingheta sangele in vine, si nu numai din cauza frigului care domnea in stepa in timpul ultimei glaciatiuni.
    citeşte mai mult
  • Paleoantropologia – o stiinta a eternelor surprize
    Paleoantropologia – o stiinta a eternelor surprize
    27.02.2009 |
    29 Comentarii
    Ca stiinta evolutiei omului are inca multe necunoscute, o stie oricine. Ca teoriile cu privire la stramosii omului, la verigile lipsa si la hominizii care au populat planeta inaintea noastra sunt reactualizate si refacute an de an, este iarasi o certitudine. Este suficient sa privim in urma cu doar un deceniu si jumatate ca sa ne dam seama cat de mult se pot schimba ipotezele care pareau pe atunci intangibile. Si totusi, paleoantropologia este o stiinta aflata inca in anii copilariei, o stiinta…
    citeşte mai mult
  • Felinele cu coltii pumnal – Intre forta si fragilitate
    Felinele cu coltii pumnal – Intre forta si fragilitate
    26.02.2009 |
    16 Comentarii
    Cand paleontologii de la mijlocul secolului al XIX-lea au descoperit si descris primele specii fosile de feline cu canini supradimensionati, acestia au fost convinsi ca se aflau in fata resturilor celor mai teribile mamifere carnivore care au trait vreodata. De atunci pana in zilele noastre, oamenii sunt convinsi ca aceste presupuneri sunt adevarate, influentati fara doar si poate de aspectul terifiant al unor tigrilor cu colti de aproape 30 centimetri lungime. Adevarul, ca de atatea ori de alfel,…
    citeşte mai mult
  • Cerbul gigant. Un urias cu infatisare magnifica
    Cerbul gigant. Un urias cu infatisare magnifica
    25.02.2009 |
    27 Comentarii
    Orice paleontolog sau simplu amator de istoria naturala a Terrei ar spune ca viata era mult mai interesanta acum 10.000 de ani. Pe atunci, era cu adevarat palpitant sa traiesti in Europa. Continentul era cutreierat de animale uriase – mamuti, rinoceri lanosi, cerbi gigantici - ; la fiecare pas puteai da peste un carnivor gigantic precum un urs de pestera, o hiena sau un leu al cavernelor. Fiecare zi era o aventura marcata de inclestari, victorii sau infrangeri si dezlantuiri de energie vitala!…
    citeşte mai mult
  • Mamutii – ultimii giganti ai planetei
    Mamutii – ultimii giganti ai planetei
    24.02.2009 |
    22 Comentarii
    Ce erau mamutii? Stiintific vorbind, niste mamifere extincte apartinand familiei Elephantidae, din ordinul proboscidienilor (adica “animale cu trompa”). Popular zis, niste elefanti foarte mari, azi disparuti; si nu stramosi ai elefantilor actuali, cum zice lumea de obicei, ci un soi de veri de-ai lor, azi raposati ca specii.
    citeşte mai mult
  • Neanderthal VS Cro-Magnon – Razboiul lumilor
    Neanderthal VS Cro-Magnon – Razboiul lumilor
    23.02.2009 |
    38 Comentarii
    „Faptul ca Homo sapiens sapiens cei inteligenti au plecat din Africa si au patruns in Europa pe intreg cuprinsul Eurasiei, precum extraterestrii invadatori dintr-o povestire SF, pare acum o realitate. Ciocnirea cu Neanderthalienii este cel mai bine atestata in Europa, unde antropologii si arheologii ii numesc pe reprezentantii propriilor nostri stramosi oameni de Cro-Magnon. Cine poate sti daca nou venitii au fost prietenosi, dispretuitori sau criminali? Insa doar la cateva mii de ani de la prima…
    citeşte mai mult
  • Ursul de pestera – Gigantul ultimei glaciatiuni
    Ursul de pestera – Gigantul ultimei glaciatiuni
    22.02.2009 |
    22 Comentarii
    Alaturi de mamuti, ursul de pestera a fost cel mai apropiat animal, la propriu si figurat, fata de oamenii cavernelor. Stramosii nostri si ursii pesterilor au coabitat impreuna timp de mii de ani, infruntand vitregiile glaciatiunilor si lipsa hranei. Evolutia comuna a celor doua specii s-a despartit inca acum cateva zeci de mii de ani. In prezent, din ursii uriasi de odinioara au mai ramas doar scheletele din colectiile muzeale...
    citeşte mai mult
  • Megatherium americanum - colosul celor doua Americi
    Megatherium americanum - colosul celor doua Americi
    21.02.2009 |
    36 Comentarii
    De mult de tot, acum vreo opt sau zece milenii, pe cand Pamantul era cutreierat de forme de viata mult mai mari decat rudele lor care vietuiesc azi, in America de Sud traia un mamifer enorm, cu blana lunga, cu gheare uriase si cu o coada care ar fi putut omora un om dintr-o singura lovitura. Suna a poveste dar este mai mult de atat, este descrierea unui animal care a existat cu adevarat: giganticul lenes terestru numit Megatherium americanum.
    citeşte mai mult
  • 10 verigi lipsa din evolutia umana
    10 verigi lipsa din evolutia umana
    20.02.2009 |
    47 Comentarii
    Cine s-ar fi gandit vreodata ca niste discipline care se ocupa cu studierea trecutului si catalogarea vietuitoarelor disparute, pot oferi surprize si reevaluari ale teoriilor si ipotezelor specifice? Paleontologia, Arheologia si Antropologia in ciuda renumelui lor de stiinte “invechite” sunt printre cele mai dinamice domenii ale cunoasterii iar indiciile care fie demonteaza vechile teorii, fie creaza unele absolut noi si surpinzatoare, apar an de an. De la celebrul autralopitec Lucy si pana…
    citeşte mai mult
  • Teribilii lei ai primilor oameni
    Teribilii lei ai primilor oameni
    19.02.2009 |
    27 Comentarii
    Cu totii cunoastem magnificele feline care astazi cutreiera savanele Africii. Putin se cunoaste insa despre stramosii lor, carnivorele uriase pe langa care leii zilelor noastre ar parea niste simple pisici supradimensionate. O scurta privire in lumea leilor stravechi dezvaluie niste pradatori necrutatori, pentru care primii oameni nu erau altceva decat prazi insignifiante!
    citeşte mai mult

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu