miercuri, 4 decembrie 2013

Noii invadatori ai Chinei


1 / 1 imagini

Atunci când, în anii 70, China și-a redeschis porțile comerțului internațional, nu toate lucrurile care au intrat în țară au fost și benefice. Alături de tehnologie și bunuri, organisme invazive s-au infiltrat în această țară, ultimele studii numărând până la 550 de specii non-native, de la virusuri și până la mamifere, pierderile provocate de acestea statului chinez ridicându-se la circa 15 miliarde dolari anual.
Un exemplu elocvent al situației neobișnuite cu care se confruntă China este cel al insectei denumită Bemisia tabaci, o insectă invazivă care se hrăneșe cu țesutul vascular al plantelor. Numai în anul 2009, aceasta a distrus circa un sfert dintre fermele de legume din China, afectând circa 200.000 de hectare, aproximativ 50 până la 80% dintre recolte fiind pierdute. Un alt inamic este Dentroctonus vales, specie de gâdac xilofag, specific Americii de Nord, care atacă, cel puțin pe continentul nord american, copacii căzuți sau bolnavi. În China, însă, acesta a distrus circa 10 milioane de pini între 1980, anul apariției sale, și 1999.
Încă din anul 2000, China a demarat o serie de programe de cercetare în care a investit peste 1 miliard de dolari, dorind să realizeze o monitorizare atentă a speciilor invazive, a modului și vitezei lor de înmulțire, precum și impactul ecologic al acestora. Astfel, multe dintre specii, printre care și Bemisia tabaci și Dentroctonus vales, au fost stopate temporar, însă lucrurile sunt departe de a se fi liniștit.
„Cu schimbările climatice tot mai accelerate, cu creșterea comerțului internațional și cu rapida urbanizare a Chinei, problema invaziilor biologice va deveni tot mai acută. Tot ce putem face este să fim în continuare atenți la astfel de organisme”, a declarat Wan Fanghao, biolog în cadrul Academiei Chineze de Științe Agricole, Institutul pentru Protecția Plantelor, din Beijing.
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu