miercuri, 4 decembrie 2013

Dispar lacurile subarctice ale Canadei

1 / 1 imagini
Zăpezile tot mai rare din regiunea subarctică a Canadei au dus la o situație fără precedent, aceea în care marile lacuri din această zonă seacă într-un ritm amețitor, se arată într-un studiu publicat în Geophysical Research Letters.
O echipă de cercetători de la Universitățile Laval, Wilfried Laurier, Brock și Waterloo, a studiat nu mai puțin de 70 de lacuri, cele mai multe dintre ele ajunse acum la o adâncime maximă se sub un metru. Astfel de lacuri depindeau de nivelul anual de precipitații, însă cu reducerea semnificativă a acestora, lacurile subarctice au primit o grea lovitură. Cercetătorii au descoperit faptul că peste jumătate dintre acestea dau semne de secare accentuată.
Fenomenul a fost observat în premieră cu ochiul liber în anul 2010, însă de atunci procesul de secare s-a accelerat simțitor, devenind cel mai pronunțat în vara acestui an.
Analiza fitoplanctonului din apele lacurilor subarctice arată că înainte de aceste fenomene extreme care au început în urmă cu doar câțiva ani, apele au fost într-un echilibru constant pentru cel puțin 200 de ani.
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu