marți, 26 noiembrie 2013

Cometa ISON se apropie inexorabil de Soare (foto, video)



2 / 3 imagini


Începând de astăzi comenta ISON nu va mai putea fi observată, o vreme, deoarece este prea aproape de Soare.
Este doar o situație provizorie, iar cometa va redeveni vizibilă în jurul zilei de 5 decembrie, conform simulatorului Comet ISON flyby simulation, pe care vi-l recomandam într-o postare anterioară. În acest interval de timp, mai exact pe 28 noiembrie, cometa va trece pe la periheliu, când cometa se va afla la o distanță de Soare de numai 1.860.000 km. Să sperăm că în acest interval de timp nucleul cometei nu se va fragmenta și că în luna decembrie vom avea parte de spectacolul pe care îl așteptăm cu nerăbdare.
ison_encke_hi1_srem_a În această imagine, obținută de sondele Stero, se pot vedea două comete, ISON și 2P/Encke, care acum se află aproape de Soare. (Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC)
encke_ison_crop_srem_lr O animație realizată pe baza imaginilor transmise de Stereo în intervalul 20-21 noiembrie (Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC)
Chiar dacă observatorii de pe Terra nu vor mai putea vedea cometa preț de câteva zile, sondele aflate în spațiu vor continua să o monitorizeze. Astfel, pe 27 noiembrie sonda SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) va începe monitorizarea cometei. SDO (Solar Dynamics Observatory) și sonda Hinode vor transmite imagini din perioada în care cometa se va afla la periheliu. Astfel vom afla din timp ce se întâmplă cu nucleul cometei.
Până atunci vă invit să urmăriți acest ”time lapse” realizat pe baza imaginilor realizate pe 22 noiemebrie la observatorul Teide de pe insula Tenerife.
Sursa: Universe Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu