vineri, 22 noiembrie 2013

Cel mai vechi genom uman dezvăluie originile amerindienilor nord-americani


1 / 1 imagini
Genomul vechi de 24.000 de ani al unui tănâr care a trăit în Siberia a fost descifrat, acesta demonstrând paleoantropologilor că originile amerindienilor nord-americani nu se află doar în Siberia, așa cum se crezuse anterior.
„A existat tot timpul o confuzie vis-a-vis de originea primilor nord-americani, asta pentru că deși ADN-ul lor seamănă cu cel al populațiilor din Asia, niciuna dintre acestea nu se potrivea perfect. În plus, nativii americani poartă în genele lor ADN specific europenilor moderni, ceea ce a dus la gândul că America de Nord a fost colonizată via Europa”, susține Eske Willerslev, cercetător în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Copenhaga.
Echipa lui Willerslev a descoperit că în genomul vechi de 24.000 de ani, cromozomul Y se aseamănă cul cel al vest-europenilor, iar tânărul cu pricina pare a fi înrudit cu aceștia. Mai mult, nu există date care să susțină că acesta ar avea rude din Asia de est. Aceleași date au fost obținute după analiza unui al doilea genom, vechi de 17.000 de ani, tot din Siberia.
„Cea mai simplă explicație este aceea că nativii americani sunt rezultatul unui hibridizări dintre două populații distincte. Aceștia nu sunt doar urmașii unui singur grup venit din Asia. În mod cert, stepele Eurasiei au reprezentat un coridor prin care oamenii s-au mișcat în voie, permițând migrații care au mers din Ungaria și România actuale până la Pacific. Cel mai probabil, interacțiunile sexuale dintre populațiile asiatice și cele europene au avut loc în Siberia, apoi un astfel de grup a migrat spre America de Nord”, concluzionează David Reich, genetician în cadrul Facultății de Medicină Harvard din Boston.
http://stiintasitehnica.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu