vineri, 22 martie 2013

Unul dintre cele mai solide materiale naturale va face telefoanele mobile imposibil de distrus sau zgâriat

22.03.2013 |
0 Comentarii
 Safirul sintetic – un material folosit ca armură transparentă pe vehiculele militare – ar putea deveni suficient de ieftin pentru a înlocui sticla specială folosită în prezent pentru telefoanele mobile. Acest lucru ar duce la realizarea unor ecrane care nu se sparg atunci când sunt scăpate şi care nu pot fi zgâriate de chei şi nici măcar în urma impactului cu cimentul.

  Safirul, o formă cristalină a oxidului de aluminiu, nu va fi probabil la fel de ieftin ca Gorilla Glass, materialul durabil produs de compania Corning ce este folosit în prezent pentru a produce ecranele iPhone şi ale altor smartphone-uri. Un display de tip Gorilla Glass costă aproximativ 3 dolari, pe când un display din safir costă de 10 ori mai mult. Cu toate acestea, experţii preconizează că în câţiva ani costul unui ecran de safir va scădea sub 20 de dolari, ca rezutlat al competiţiei şi al tehnologiei îmbunătăţite. Deoarece safirul este mult mai performant decât sticla, acest preţ ar putea să fie suficient de scăzut pentru a face acest material competitiv.
  Safirul este mai solid decât oricare alt material natural cu excepţia diamantului. Unele măsurători sugerează că este de trei ori mai puternic decât Gorilla Glass şi totodată de trei ori mai rezistent la zgârieturi. Din acest motiv, compania Apple foloseşte safirul pentru a proteja camera de pe iPhone 5. Eric Virey, analist la compania de cercetări de piaţă Yole Développement, afirmă că toate companiile importante din domeniul telefoniei mobile iau în calcul folosirea safirului în locul sticlei. „Sunt convins că unele companii vor începe să lanseze în 2013 un telefon cu safir destinat pieţei de lux”, a comentat Virey.
  O altă metodă ar putea consta în laminarea unui strat ultrasubţire de safir cu un alt material transparent mai ieftin, lucru ce ar permite menţinerea avantajelor safirului, dar la un cost mult mai apropiat de cel al display-urilor din sticlă.
În acest scop, compania GT Advanced Technologies din New Hampshire, SUA, lucrează la conceperea unei metode de producere a unor straturi de safir mai subţiri decât un fir de păr uman, cu mult mai subţire decât stratul de 1 mm de sticlă folosit în prezent la telefoane mobile. De asemenea, compania americană foloseşte o strategie nouă pentru a reduce costul producerii safirului sintetic.
Reprezentanţii companiei sunt mai optimişti decât Virey, estimând că display-urile din safir ar putea costa de doar 3-4 ori mai mult decât cele din Gorilla Glass. Reprezentanţii firmei americane afirmă că preţurile vor scădea pe măsură ce GT îşi va îmbunătăţi furnalele. Alte companii care lucrează la reducerea costului safirului sunt Rubicon Technologies din SUA, Monocrystal din Rusia şi Sapphire Technology din South Korea.
De asemenea, Corning, compania ce produce Gorilla Glass, anunţă că va lansa anul acesta o nouă versiune a materialului ce este de două ori mai rezistentă la zgârieturi.
Aşadar, viitorul promite să ne aducă telefoane mult mai solide şi mai rezistente la zgârieturi.
Sursa: Technology Review

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu