vineri, 1 martie 2013

Premieră în astronomie: cercetătorii au fotografiat o planetă aflată „în chinurile facerii”

01.03.2013 |
1 Comentarii
 O echipă internaţională de astronomi a anunţat o reuşită fără precedent: folosind un telescop puternic aflat în Chile, cercetătorii au capturat prima imagine directă ce surprinde formarea unei protoplanete în jurul unei alte stele.

Cercetătorii afirmă că discul de praf şi de gaz ce înconjoară tânăra stea HD 100546, aflată la 335 de ani-lumină de Terra în galaxia Calea Lactee, va fi un gigant gazos similar planetei Jupiter.
 
„Până acum, formarea planetelor era studiată mai ales folosind simulări computerizate”, a explicat Sascha Quanz, astronom la universitatea elveţiană ETH Zurich.
  „Dacă descoperirea noastră este, într-adevăr, o planetă în procesul de formare, atunci va fi pentru prima dată când oamenii de ştiinţă vor putea studia procesul de formare a unei planete şi interacţiunea acesteia cu mediul său înconjurător chiar în mediul său nativ, dintr-un punct timpuriu al acestui proces”, a explicat cercetătorul.

 
Astronomii afirmă că mai multe elemente din imaginea realizată cu ajutorul telescopului susţin teoria care afirmă că planetele gigant se dezvoltă prin folosirea gazului şi a prafului rămas în urmă după formarea unei stele.
 
Oamenii de ştiinţă au detectat protoplaneta folosind o cameră de rezoluţie înaltă pe care au ataşat-o telescopului European Southern Observatory, ce se găseşte în deşertul Atacama din Chile.
 
Programul ESO, la care participă 15 ţări, operează o serie de telescoape foarte puternice aflate în Chile, printre care şi cel mai avansat telescop din lume, ce poartă numele de VLT (Very Large Telescope).
Sursa: AFP, ESO
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu