luni, 18 martie 2013

O dronă poate prinde obiecte din zbor, ca o pasăre de pradă (VIDEO)


16.03.2013 |
1 Comentarii



Cercetătorii de la două universităţi americane construiesc vehicule aeriene fără pilot - drone - înzestrate cu „braţe” şi „picioare”, care pot apuca din zbor un obiect sau pot realiza singure reparaţii la înălţime.


Un prim model a fost dezvoltat la Universitatate Pennsylvania din Philadelphia, SUA: inspirându-se din comportamentul unor păsări de pradă care îşi prind victimele din zbor, cercetătorii au construit o dronă înzestrată cu gheare ce pot apuca din zbor obiecte. Ei au echipat drona cu un picior motorizat de 10 cm lungime, la care au ataşat un dispozitiv de apucare cu trei „degete”, obţinut prin printare 3-D. Cu apendicele fixat chiar sub centrul de greutate, drona poate „înhăţa” din zbor un obiect, cu mare precizie, la fel ca un vultur care îşi pescuieşte prada din apă.
  Între timp, la o altă universitatate din Philadelphia, o altă echipă de oameni de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unui software de stabilizare a zborului unor drone înzestrate cu braţe. Acestea vor fi capabile să transporte o încărcătură fără a se prăbuşi, deoarece software-ul le va permite să repoziţioneze încărcătura pentru a-şi menţine echilbnrul - un lucru pe care păsările îl fac în mod natural.
Scopul proiectului este acela de a realiza drone capabile să îndeplinească sarcini utile precum repararea unor poduri, tăierea ramurilor copacilor, livrarea medicamentelor sau chiar schimbarea unui bec. O astfel de dronă ar putea îndeplini sarcini similare celor realizate de un robot la sol, însă într-un spaţiu tridimensional.
Totuşi, mai sunt necesare perfecţionări care să permită acestor roboţi zburători cu braţe şi picioare să interacţioneze în condiţii de siguranţă cu mediul şi oamenii, astfel încât să poată fi utilizaţi pe scară largă.
Sursa: New Scientist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu