marți, 19 martie 2013

Marte ar fi putut adăposti forme de viaţă şi chiar apă „bună de băut”, afirmă un specialist al NASA

13.03.2013 |
2 Comentarii
Analiza unei mostre de rocă marţiană, realizată la faţa locului de către Curiosity, a scos la iveală faptul că pe planetă există „ingredientele” chimice de bază ale vieţii.

Directorul ştiinţific al proiectului Curiosity, John Grotzinger, afirmă că pe Marte a fost descoperit „un mediu habitabil, atât de inofensiv şi propice vieţii încât, dacă ar fi fost apă în apropiere şi ne-am fi găsit la faţa locului, am fi putut să o bem.”
Descoperirea aduce răspunsul la o problemă esenţială legată de obiectivele misiunii Curiosity.
Curiosity la locul în care a fost făcută descoperirea.
„O întrebare fundamentală la care trebuia să răspundă această misiune este dacă Marte ar fi putut oferi un mediu habitabil”, spune Michael Meyer, cercetător principal în cadrul Mars Exploration Program al NASA. ”Din ceea ce ştim în momentul de faţă, răspunsul este da.”
Rezultatele analizelor realizate de laboratorul de la bordul lui Curiosity arată că, pe vremuri, planeta Marte ar fi putut găzdui forme de viaţă microscopice.
În pulberea obţinută prin forarea în roci sedimentare din apropierea unei foste albii de râu de pe Marte, oamenii de ştiinţă au identificat prezenţa sulfului, a azotului, a hidrogenului, oxigenului, fosforului şi carbonului - câteva dintre elementele-cheie necesare existenţei materiei vii. 
Mostra de rocă pulverizată în care au fost descoperite „ingredientele” chimice necesare vieţii.
Analizele au fost realizate cu ajutorul a două instrumente de la bordul roverului - Sample Analysis at Mars (SAM) şi Chemistry and Mineralogy (CheMin).
Datele indică faptul că zona pe care roverul o explorează în momentul de faţă - Yellowknife Bay - este capătul unui străvechi sistem de cursuri de apă sau al unui lac cu existenţă sezonieră; acestea ar fi putut oferi energia chimică şi alte condiţii favorabile existenţei microorganismelor.
  Substratul este alcătuit din rocă sedimentară cu granulaţie fină, conţinând minerale argiloase, sulfaţi şi alte substanţe. Spre deosebire de alte locuri de pe Marte, acest mediu - care în vechime era un mediu umed - nu era puternic oxidant, acid sau extrem de sărat. Prezenţa sulfatului de calciu, alături de argilă, sugerează că solul este neutru sau uşor alcalin.
Cercetătorii au fost suprinşi să descopere un amestec de substanţe oxidate, slab oxidate şi neoxidate, care ar fi putut furniza un gradient energetic de tipul celui întâlnit şi pe Pământ şi pe seama căruia trăiesc numeroase microorganisme terestre.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu