vineri, 1 martie 2013

Lovirea mingii cu capul poate afecta intelectul fotbaliştilor

01.03.2013 |
4 Comentarii
Toată lumea ştie că fotbalul este un sport care ajută le menţinerea în formă, însă acum oamenii de ştiinţă avertizează că lovitul mingii de fotbal poate cauza leziuni ale creierului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas susţin că lovitul mingii cu capul este echivalentul unui traumatism cerebral minor. Din această cauză, tinerii care joacă fotbal sunt mai puţin capabili să realizeze sarcini care necesită capacităţi cognitive de bază, comparativ cu persoanele care evită acest joc. 
Într-o serie de jocuri pe calculator, oamenii de ştiinţă au comparat competenţele tinerelor femei care practicau fotbal cu cele ale altor studente care evitau acest sport. Mai exact voluntarii ar fi trebuit să se ferească de anumite ţinte. Rezultatele au arătat că jucătoarele realizau sarcinile mult mai greu decât restul participantelor.
Autoarea studiului, dr. Anne Serrano a explicat că astfel de impacturi provocate de lovirea mingii de fotbal pot fi responsabile pentru diferenţele cognitive dintre fotbalişti şi cei care nu practică acest sport. 
„Sarcinile care presupun ca subiectul să se îndepărteze de ţintă necesită răspunsuri voluntare specifice, în timp ce deplasarea spre ţintă este mai curând un răspuns reflexiv. Credem că loviturile care provoacă traumatisme cerebrale minore pot provoca schimbări ale anumitor funcţii cognitive”, a declarat Serrano. 
Acum, specialiştii susţin că tehnica utilizată de ei în acest studiu ar putea reprezenta un mijloc se identificare a posibilelor tulburări neuronale provocate în timpul practicării diferitelor sporturi.
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu