luni, 11 martie 2013

Încă un beneficiu al aspirinei: protejează de una dintre cele mai periculoase forme ale cancerului de piele

11.03.2013 |
1 Comentarii
Aspirina este recunoscută pentru numeroasele sale beneficii: atenuează durerea, previne atacurile de cord şi poate chiar să prevină mai multe tipuri de cancer. Un nou studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea Stanford s-a concentrat asupra rolului pe care aspirina îl joacă în prevenirea melanomului malign, o formă de cancer de piele.

Cercetarea a identificat o legătură semnificativă între folosirea frecventă a aspirinei şi reducerea riscului de a suferi de melanom malign. Persoanele care consumau frecvent aspirină aveau şanse mult mai mici de a dezvolta această formă de cancer.
Cercetătorii cred că inflamaţia joacă un rol important în apariţia cancerului, iar aspirina este un medicament antiinflamator. Mai multe studii susţin ideea că aspirina poate preveni anumite tipuri de cancer.
„De asemenea, aspirina pare să promoveze moartea celulelor tumorale în anumite celule, iar celulele de melanom sunt unele dintre acestea”, a explicat principalul autor al studiului, profesorul Jean Tang de la Universitatea Stanford.
Studiul a fost efectuat pe 60.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani. Cercetătorii au clasificat drept „utilizator” orice persoană care lua aspirină de cel puţin două ori pe săptămână.
Rezultatele au arătat că femeile care luau aspirină prezentau un risc cu 21% mai mic de a suferi de melanom malign. Cu cât aceste femei luau aspirină pentru un timp mai îndelungat, cu atât riscul scădea. Un an de uz aducea o reducere a riscului cu 11%, 1-4 ani de utilizare reducea riscul cu 22%, iar folosirea aspirinei timp de 5 ani ducea la o reducere a riscului cu 30%.
„Rezultatele acestui studiu susţin cercetările mai vechi care sugerează că aspirina are proprietăţi anti-cancer”, a concluzionat Tang.
Cu toate acestea, specialiştii nu pot recomanda tuturor persoanelor să ia aspirină zilnic. Pentru a elabora o astfel de recomandare este nevoie de un test clinic de lungă durată şi foarte costisitor în cadrul căruia aspirina ar fi comparată cu o pilulă placebo. Cercetătorii subliniază că este greu de obţinut finanţarea pentru un astfel de studiu în contextul reducerilor cheltuielilor bugetare.
Sursa: CNN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu