luni, 4 martie 2013

Doctorii lansează un avertisment către bărbaţi: „Disfuncţiile erectile pot prevesti ceva mult mai grav!”

01.02.2013 |
2 Comentarii
Problemele de erecţie pot reprezenta un semnal de alarmă timpuriu ce prevesteşte probleme de inimă chiar şi în cazul bărbaţilor sănătoşi, arată un nou studiu coordonat de Emily Banks, profesor de epidemiologie la Australian National University.

„Chiar şi bărbaţii care suferă de disfuncţie erectilă în formă minoră ar putea avea probleme cardiovasculare”, spune Banks, autoarea studiului publicat în PLOS Medicine.
Deşi cercetări mai vechi au arătat că problemele erectile sunt un marker al problemelor cardiace, acesta este primul studiu care arată că severitatea problemelor erectile prezintă o legătură cu un risc sporit de a suferi probleme la inimă.
Cercetătorii au analizat datele medicale a 95.000 de bărbaţi ce au fost studiaţi timp de 2-3 de ani şi care au oferit răspunsuri referitoare la sănătate şi la stilul de viaţă.
În cadrul acestui studiu, bărbaţii au fost întrebaţi „cât de des obţineţi şi menţineţi o erecţie satisfăcătoare pentru activitatea sexuală?”. Cercetătoarea afirmă că „această întrebare simplă prezice cu acurateţe riscul de a suferi de afecţiuni cardiace”.
„Chiar şi în cazul bărbaţilor care nu suferiseră probleme cardiace, disfuncţia erectilă prezicea dacă ulterior au suferit de afecţiuni cardiovasculare şi dacă au murit prematur”, subliniază cercetătoarea.
Oamenii de ştiinţă au luat în calcul şi ceilalţi factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, printre care tensiunea arterială, colesterolul  ridicat, vârsta, IMC-ul, fumatul şi factorii socioeconomici.
„Am descoperit că disfuncţia erectilă prezenta o legătură cu mai multe afecţiuni cardiovasculare decât se credea până acum”, spune Banks. „Iar bărbaţii care sufereau deja de afecţiuni de inimă prezentau un risc mai mare de a fi spitalizaţi pentru altă problemă cardiovasculară dacă sufereau de disfuncţie erectilă. Riscul creştea pe măsură ce disfuncţia erectilă era mai gravă”, a mai adăugat Banks.
Cercetătoarea afirmă că 20% din bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani relatează că suferă de disfuncţie erectilă moderată până la severă.
„Bărbaţii cu disfuncţie erectilă severă prezentau un risc cu 60% mai mare de a fi spitalizaţi pentru afecţiuni cardiace decât bărbaţii care nu aveau probleme de erecţie. De asemenea, aceşti bărbaţi prezentau un risc de deces de două ori mai mare”, a explicat cercetătoarea.
Dr. Rob Grenfell, director în cadrul Heart Foundation, afirmă că problemele de erecţie apar în mare parte din cauza blocării arterelor care alimentează penisul cu sânge. Deoarece aceste artere sunt mai mici decât arterele majore din corp, inclusiv cele care alimentează inima, ele pot servi drept un indicator pentru procesele ce au loc în celelalte artere.
„Pentru bărbaţi, este echivalentul canarului folosit de mineri pentru a identifica problemele din mină. Aşadar, dacă aveţi probleme de erecţie, este un avertisment ce anunţă că aţi putea avea probleme şi cu inima”, spune Grenfell.
„Recomand fiecărui bărbat care suferă de probleme cu erecţia să meargă la doctor şi să facă teste asupra sănătăţii inimii, pentru a măsura riscul de a suferi de un atac de cord în următorii cinci ani„, spune Grenfell.
Banks afirmă că problemele de erecţie pot fi rezolvate prin gestionarea problemelor de inimă. 
Studiul a fost finanţat de National Heart Foundation, NSW Cardiovascular Research Network şi de National Health and Medical Research Council. Doi dintre autorii cercetării au declarat că au obţinut finanţări de la companiile farmaceutice Pfizer şi Servier.
Surse: ABC Science, DW

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu