vineri, 8 martie 2013

De ce trăiesc mai mult câinii mici decât exemplarele de mari dimensiuni?

08.03.2013 |
0 Comentarii
Câinii de mari dimensiuni mor mai tineri pentru că îmbătrânesc mai repede, arată un nou studiu.

Descoperirea ar putea ajuta la descifrarea legăturilor biologice dintre creştere şi mortalitate, afirmă cercetătorii.
În mod normal, speciile de mamifere mai mari trăiesc mai mult decât speciile mai mici: de exemplu, elefanţii care trăiesc în sălbătici pot ajunge şi la vârsta de 70 de ani, pe când şoarecii de casă ating etatea de 4 ani. În schimb, în cadrul unei singure specii, opusul pare adevărat, lucru observat la şoareci, cai şi poate chiar la oameni.
Costul dimensiunilor exagerate este uşor de observat în rândul câinilor, o specie pe care oamenii au dezvoltat-o în dimensiuni variate. Cel mai greu câine recunoscut în istorie este Zorba, un mastiff englez care cântărea 155 de kilograme, pe când cel mai mic câine din lume este Meysi, un terrier de 110 grame.
Rasele de câini de mari dimensiuni mor mai tinere decât cele în care exemplarele sunt mai mici. Spre exemplu, dogul german trăieşte în medie 7 ani, pe când un bichon de talie mică poate trăi 14 ani.
Pentru a studia posibilele dezavantaje ale dimensiunilor mari, cercetătorii au analiza vârsta deceselor la 74 de specii, folosind date colectate de la 56.000 de câini care au vizitat spitalele veterinare. Cercetătorii au vrut să afle de ce câinii de mari dimensiuni trăiesc, în medie, vieţi mai scurte.
„Principalul domeniu ştiinţific care mă interesează este evoluţia vieţii. De asemenea, în viaţa mea privată sunt foarte pasionată de câini”, a declarat cercetătoarea Cornelia Kraus, biolog evoluţionist de la Universitatea Göttingen din Germania.
Cercetătorii au descoperit că rasele de câini de mari dimensiuni îmbătrânesc într-un ritm mai accelerat. Viteza cu care riscul de deces creştea odată cu vârsta era mai mare în cazul raselor mai mari decât în cazul celor de dimensiuni reduse. Oamenii de ştiinţă au descoperit că fiecare 2 kilograme în plus duceau la reducerea cu o lună a speranţei de viaţă.
„Vieţile acestor câini par să se desfăşoare cu o viteză mai mare”, a explicat Kraus.
Acum, cercetătorii vor să analizeze vieţile a multor câini pentru a identifica principalele cauze ale decesului în cazul speciilor de câini de mari dimensiuni. De exemplu, patrupedele mari par să sufere de cancer mai des, ceea ce pare logic; câinii mari cresc mai mult decât cei mici, iar cancerul se datorează unei dezvoltări anormale a celulelor.
„Această cercetare ar putea fi realizată pe câini, pentru că am descoperit că persoanele pasionate de câini sunt foarte deschise către cercetare şi doresc să contribuie la eforturile ştiinţifice ce au ca subiect cel mai bun prieten al omului”, a comentat Kraus.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în ediţia din aprilie a jurnalului ştiinţific American Naturalist.
Sursa: LiveScience

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu