luni, 4 martie 2013

De ce ne simţim bine când suntem mângâiaţi?

01.02.2013 |
0 Comentarii
Oamenii de ştiinţă au descoperit de ce masajele sau mângâiereile ne fac să ne simţim atât de bine. În studiul realizat pe şoareci, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice nervii care răspund la masajele plăcute.

Nervii, localizaţi sub piele, poartă numele de C-tactili iar specialiştii susţin că datorită lor îmbrăţişările şi masajele ne fac să ne simţim atât de bine. 
Experţii au găsit nervii în cauză după ce au injectat embrioni de şoareci cu o genă care făcea ca neuronii să se aprindă atunci când erau activaţi. Astfel s-a constatat că neuronii deveneau activi atunci când şoarecele era mângâiat pe călcâi, dar nu şi atunci când era ciupit cu o pensetă. 
După ce au descoperit ce anume activa această senzaţie, oamenii de ştiinţă au modificat genetic alţi şoareci astfel încât neuronii lor să răspundă la un stimul chimic care mimează senzaţia dată de mângâiere. 
Pentru a afla dacă şoarecilor le place senzaţia, ei au creat o cuşcă cu trei încăperi: una în centru, prin care şoarecii puteau trece şi două pe părţi.  Fiecare dintre cele două camere opuse aveau miros diferit şi erau vopsite în culori distincte, astfel încât şoarecii să nu le confunde.
Iniţial, oamenii de ştiinţă au notat care este camera preferată a fiecărui şoarece. Apoi, din două în două zile, şoarecii erau injectaţi cu stimul chimic şi fiind puşi în încăperea pe care nu o preferau. În celelalte zile, ei primeau o injecţie placebo, urmând ca apoi să fie plasaţi în încăperea preferată. 
După un timp, şoarecii nu au mai primit nicio injecţie şi au fost puşi în încăperea din mijloc astfel încât să poată alege unde vor să de duc şi în felul aceste specialiştii să poată concluziona dacă şoarecii s-au bucurat sau nu de senzaţia de mângâiere. Aşa cum era de aşteptata, şoarecii şi-au petrecut cea mai mare parte din timp în camera unde stăteau, de regulă, după ce erau injectaţi cu stimulul chimic. 
Acum, oamenii de ştiinţă susţin că dacă vor reuşi să dezvolte un astfel de stimul chimic pentru oameni, atunci ei vor îmbunătăţi efectele masajului de recuperare. 
Sursa: Sciencemag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu