luni, 11 martie 2013

Cercetătorii au elucidat misterul fierbinte al Soarelui (VIDEO)


25.01.2013 |
0 Comentarii



Unul dintre cele mai mari mistere ale Soarelui a fost elucidat. Cercetătorii NASA au descoperit motivul pentru care temperaturile din coroana solară sunt mai mari decât cele de la suprafaţa stelei.


Suprafaţa vizibilă a Soarelui, fotosfera, are o temperatură de 6000 de grade Celsius. Ajunsă la stratul superior de atmosferă a Soarelui, numit coroană solară, temperatura atinge milioane de grade. 
Acum, specialiştii susţin că „vinovate” pentru milioanele de grade celsius din coroana solară ar fi jeturi „împletite” de plasmă magnetică supraîncălzită. Prin urmare, spun specialiştii, descoperirea indică faptul că există cel puţin două mecanisme care duc la încălzirea coroanei solare. 
„Undele Alfven, care implică oscilaţii de frecvenţă joasă de gaz ionizat dintr-un câmp magnetic, combinate cu jeturile de plasmă, numiţi spiculi, dau naştere unor temperaturi de 1,5 milioane de grade. Noile observaţii arată că jeturi magnetice împletite pot asigura încălzirea necesară astfel încât temperaturile să ajungă până la 6 milioane de grade”, susţine dr. Jonathan Cirtain de la NASA Marshall Space Flight Centre.
Activitatea solară, inclusiv erupţiile solare, ejecţiile coronare de masă şi erupţiile de plasmă sunt alimentate de câmpurile magnetice generate adânc, sub suprafaţa Soarelui. Aceste câmpuri magnetice formează bucle şi se extind dincolo de suprafaţă, până în atmosfera Soarelui. Plasma curge de-a lungul acestor câmpuri conturându-le cu fire strălucitoare la fel cum se aranjează pilitura de fier în jurul unui magnet. 
Oamenii de ştiinţă au observat acest fenomen folosind telescopul High-resolution Coronal Imager (Hi-C). Lansat în spaţiu pentru doar 5 minute, Hi-C a fotografiat Soarele în lungimi de undă ultravioletă, care sunt blocate de atmosfera Pământului. Astfel s-a demonstrat că Soarele este dinamic, având câmpuri magnetice care se deformează, se răsucesc şi se ciocnesc în explozii de energie care măresc temperaturile coroanei până la câteva milioane de grade. 
Sursa: ABC Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu