marți, 12 martie 2013

Ce face un robot când... nu ştie ce să facă? Apelează la „creierul colectiv” al roboţilor

12.03.2013 |
1 Comentarii
 Oamenii de ştiinţă din Europa au lansat prima parte a unei baze de date ce cuprinde informaţii menite să-i ajute pe roboţi să se descurce în lumea oamenilor. Numită Rapyuta, baza de date este un fel de „creier virtual”, care descrie diferite obiecte pe care roboţii le-ar putea întâlni şi, de asemenea, este capabilă să elaboreze, la cererea roboţilor, metode pentru realizarea unor operaţiuni complicate.

Creatorii bazei de date speră ca invenţia lor să facă roboţii mai ieftini, de vreme ce nu va fi nevoie ca aceştia să aibă toate capacităţile de operare deja integrate.
Rapyuta este parte a proiectului European Robo Earth, care a început în 2011 şi încearcă să standardizeze modul în care roboţii percep lumea oamenilor. (Numele de Rapyuta este luat dintr-un film japonez de animaţie, Castelul din cer (1986), în care Rapyuta este numele unui oraş zburător populat de roboţi.)
  În loc ca fiecare robot să-şi alcătuiască propriul repertoriu de metode de a opera cu obiectele şi situaţiile întâlnite, ei pot avea acces la Rapyuta, un loc în care pot cere ajutor atunci când sunt confruntaţi cu o situaţie nouă, un loc sau un obiect necunoscut.
În plus, acest serviciu poate elabora algoritmi pentru a  ghida operaţiuni complicate, de exemplu atunci când robotul trebuie să se deplaseze printr-o cameră, să împăturească o haină sau să înţeleagă vorbirea umană. 
Sistemul poate fi foarte util în cazul dronelor, al maşinilor fără şofer sau al altor roboţi mobili care trebuie să facă o mulţime de calcule pentru a opera corect.
Montarea pe fiecare robot a unor sisteme care să facă aceste calcule reduce mobilitatea şi măreşte costurile, după cum explică  dr. Heico Sandee, program manager în cadrul proiectului Robo Earth şi care lucrează la  Universitatea de Technologie din Eindhoven, Olanda.
Însă, pe măsură ce viteza transmiterii wireless a datelor creşte, tot mai multe dispozitive robotice vor putea fi conectate la internet.
Proiectul implică 5 laboratoare europene de cercetări şi a elaborat atât baza de date, cât şi software pe care roboţii îl pot utiliza pentru a accesa Rapyuta şi a cere informaţii.
Fără accesul la astfel de baze de date, specialiştii în robotică se tem că activitatea acestor dispozitive va fi restricţionată în mediile foarte strict controlate, precum liniile de producţie, şi că roboţii nu vor putea coexista firesc cu oamenii.
Sursa: BBC News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu