luni, 4 martie 2013

Cand sistemul imunitar este mai rau decat boala

30.11.2010 |
1 Comentarii
Super-antigenii produsi de anumiti stafilococi si microorganisme actioneaza intr-un mod mult mai complex decat se credea, dupa cum a dovedit-o un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Goteborg, Suedia.
"Super-antigenii au o capacitate notabila de a deregla sistemul imunitar uman. Daca suntem infectati de bacterii care exprima super-antigeni, sistemul imunitar va raspunde cu o asemenea forta incat ne va imbolnavi, iar studiul nostru arata ca acestia activeaza sistemul imunitar in mai multe moduri decat se credea", a comentat Karin Lindkvist, sefa echipei de cercetatori.

O infectie virala normala declanseaza activarea a circa 0,0001% din celulele "killer" ale organismului (T cell), suficiente pentru a distruge virusul. Daca insa avem ghinionul sa dam peste o bacterie care produce super-antigeni, se declanseaza activarea a intre 5 si 20% din celulele T ale corpului. Iar o asemenea reactie imunitara determina in general o stare patologica, cu febra ridicata si greata printre simptomele cele mai comune.

In plus, este bine cunoscut ca super-antigenii sunt capabili sa provoace efecte toxice similare celor induse de sindromul de soc toxic, si potrivit unor studii ar putea fi implicati si in geneza anumitor boli autoimune precum artrita reumatoida.

De aceasta data, in studiul lor, cercetatorii suedezi au utilizat toxine care actioneaza ca super-antigeni, produse de o tulpina de stafilococ auriu. "Studiind modul in care super-antigenii activeaza sistemul imunitar prin intermediul celulelor T, am putut demonstra ca acestia nu se leaga doar de o singura parte a receptorului acestor celule. Este vorba despre o descoperire importanta in ceea ce priveste intelegerea functiei biologice a super-antigenilor si dezvoltarea viitoare a unui vaccin impotriva lor", a comentat Lindkvist, precizand ca deocamdata nu a fost verificat daca si alti super-antigeni pot activa celulele T in acelasi mod, dar cel mai probabil o fac.

Sursa: Le Scienze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu