luni, 25 februarie 2013

Planeta colosală: un „super-Jupiter” a fost descoperit de astronomi într-un sistem de exoplanete

20.11.2012 |
1 Comentarii
O echipă internaţională de astrofizicieni a identificat o planetă de 13 ori mai mare decât Jupiter „al nostru”, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

  Dacă Jupiter are un diametru de 11 ori mai mare decât al Terrei şi o masă de două ori şi jumătate mai mare decât masa tuturor celoralte planete din Sistemul Solar, la un loc, nu putem decât să încercăm să ne închipuim mărimea planetei nou-descoperite - un „super-Jupiter” ce orbitează în jurul unei stele masive, numite Kappa Andromedae.
  De peste 3 ani nu mai fusese descoperit niciun nou sistem exoplanetar, astfel încât e uşor de înţeles satisfacţia astronomilor nord-americani, europeni şi asiatici care au contribuit la descoperire.
Planeta identificată - denumită Kappa And b - are masa de cel puţin 13 ori mai mare decât a lui Jupiter şi o orbită ceva mai mare decât a lui Neptun. Este atât de mare şi luminoasă, încât a putut fi observată direct, datorită luminii emise, nu prin metodele indirecte prin care se detectează de obicei existenţa unei planete îndepărtate. Până acum, doar vreo 6 exoplanete au fost descoperite în acest mod.
Steaua în jurul căreia orbitează este şi ea enormă, având o masă de 2,5 ori mai mare decât a Soarelui. Dintre toate stelele cunoscute, asociate cu o planetă observată direct, aceasta este cea mai masivă. Steaua, care poate fi văzută cu ochiul liber, este situată în constelaţia Andromeda, la 170 ani-lumină depărtare de Pământ.
Astronomii au identificat planeta pe imaginile în infraroşu luate cu telescopul Subaru din Hawaii, în cadrul programului SEEDS (Strategic Explorations of Exoplanets and Disks with Subaru).
Sursa: Science Daily

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu