Cum îi facem pe copii să mănânce legume? Specialiştii recomandă o metodă eficientă
+ zoom
Copiii pot fi învăţaţi să aprecieze legumele şi fructele, cu condiţia ca strădania să înceapă foarte devreme.
Galerie foto (1)
”Cruciada”
dusă de părinţi pentru a-i convinge pe copiii să mănânce legume şi
fructe trebuie să înceapă încă dinainte de naşterea copilului: bebeluşii
se obişnuiesc cu gustul acestor alimente încă din viaţa intrauterină şi
le consumă apoi cu mai multă uşurinţă.
Femeile gravide care au o alimentaţie variată riscă mai puţin să aibă
copii mofturoşi, iat bebeluşii acceptă mai uşor alimente pe care mamele
lor le-au consumat regulat în timp ce erau gravide şi în perioada
alăptării. La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Monell Centre
din Philadelphia, SUA, în urma mai multor studii.
Într-unul dintre acestea, dr. Julie Mennella, autor al studiului, a
testat 46 de copii, cu vârste între 6 luni şi 1 an, pentru a vedea cât
de mult apreciază aceştia cerealele cu aromă de morcovi.
A constatat că, după înţărcare, acei copii ale căror mame băuseră adesea
suc de morcovi consumau aproape de două ori mai multe cereale cu aromă
de morcovi (80 g) comparativ cu copiii ale căror mame nu consumau acest
suc (44 g).
„Cercetările arată clar că, dacă mamele consumă multe fruncte în timpul
sarcinii şi al alăptării, atunci copiii lor vor fi mult mai dispuşi să
mănânce fructe, odată înţărcaţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru
legume”, a declarat dr. Mennella.
„Bebeluşii sunt «programaţi» biologic să fie atraşi de alimentele dulci
şi sărate, dar s-ar putea să nu fie atraşi de cele amărui, cum sunt
unele legume verzi. Trebuie să fei expuşi la gustul fructelor şi al
legumelor dacă vrem să înveţe să le placă aceste gusturi. Vestea bună
este studiul nostru arată că bebeluşii pot învăţa foarte devreme să
aprecieze hrana sănătoasă.
Studiul arată că gusturile copiilor sunt modelate de experienţe foarte
timpurii; copiii obţin informaţii senzoriale legate de alimente încă de
când se află în uter şi, apoi, prin intermediul laptelui matern.
”Mesajul [pentru mame] este acesta: mâncaţi alimentele sănătoase care vă
plac şi, atunci când copiii voştri vor fi destul de mari pentru a fi
înţărcaţi, vor fi deja obişnuiţi cu aceste gusturi.”
Dar chiar şi copiii hrăniţi cu biberonul pot învăţa să aprecieze
legumele dacă le încearcă de timpuriu, chiar din momentul când încep să
mănânce alimente solide. Într-un alt studiu, dr. Mennella a dat
bebeluşilor fasole verde; în prima zi, aceştia au mâncat, în medie, 50 de g, pentru ca, după opt zile, să ajungă să mănânce câte 80 g.
„Indiferent că un copil este alăptat sau hrănit cu biberonul, poate
învăţa [să mănânce legume] încă de la începutul înţărcării. Dacă iau
contact în mod repetat cu fructele şi legumele, în curând vor începe să
accepte aceste mâncăruri. Nu există niciun motiv ca, la vârsta de doi
ani, un copil să nu aibă o alimentaţie la fel de variată ca şi cea a
adulţilor” spune dr. Mennella.
După părerea specialistului, „ascunderea” legumelor în alte mâncăruri,
de exemplu includerea lor în aluatul de prăjituri, nu este soluţia
potrivită, deoarece copiii trebuie să înveţe să le placă gustul
legumelor mâncate separat.
Sursa: Mail Online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu