sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Vrei să scapi de stres, anxietate şi fobii? Îmbrăţişează pe cineva cunoscut!

23.01.2013 |
1 Comentarii
Îmbrăţişările ar putea fi considerate antidotul suprem în lupta împotriva stresului, anxietăţii şi fobiilor, susţine un nou studiu care a descoperit că strângerea în braţe poate duce la scăderea presiunii arteriale, creşterea stării de bine şi a capacităţii de memorare.

Totuşi, îmbrăţişările au efect benefic doar dacă vin din partea unor persoane cunoscute. În caz contrar, efectul poate fi unul negativ. 
Cercetătorii susţin că efectul pozitiv al îmbrăţişărilor sunt cauzate de secretarea oxitocinei. „Hormonul dragostei”, oxitocina este produs în glanda hipofiză şi este cunoscut pentru susţinerea sentimentului de ataşament dintre cupluri sau dintre părinţi şi copii. 
„Totuşi efectul pozitiv apare doar dacă indivizii au încredere unul în celălalt, dacă amândoi împărtăşesc aceleaşi sentimente şi dacă semnalele corespunzătoare sunt transmise. Dacă oamenii nu se cunosc sau dacă îmbrăţişarea nu este dorită de ambii indivizi, efectul pozitiv dispare”, a explicat neurofiziologul Jürgen Sandkühler. 
Mai exact, indiferent cât de dese sau lungi sunt îmbrăţişările, încrederea este cel mai important factor care determină efectele pozitive ale acestui gest. Potrivit cercetătorilor, dacă există încredere, strângerea în braţe poate creşte producţia de oxitocină doar şi ca urmare a expunerii la comportamentul empatic. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu