miercuri, 30 ianuarie 2013

Vrei să câştigi un premiu Nobel? Poate că ar trebui să consumi mai mult lapte

16.01.2013 |
5 Comentarii
Dacă anul trecut oamenii de ştiinţă identificaseră o legătură între consumul de ciocolată şi şansele de a câştigă mai multe premii Nobel, acum, un nou studiu a observat că naţiunile care beau mult lapte au dat naştere mai multor câştigători ai premiului Nobel.

În Suedia, ţara cu cele mai multe premii Nobel câştigate, există 31,855 de premii la fiecare 10 milioane de oameni. Aici, fiecare individ consumă anual, în medie, cam 350 de kilograme de lapte. 
La polul opus se află China, stat care a câştigat doar 0,06 premii Nobel la 10 milioane de oameni şi unde fiecare individ consumă anual mai puţin de 50 de kilograme de lapte. 
Oare să fie vorba doar de o coincidenţă? Probabil, dar asta nu i-a împiedicat pe oamenii de ştiinţă să observe această corelaţie dintre lapte şi câştigarea piemiilor Nobel, chiar dacă, spun ei nu este o relaţie de cauzalitate. 
Autorii studiului, Sarah Linthwaite şi Geraint N. Fuller, din Marea Britanie, au realizat studiul pornind de la un raport de anul trecut care analiza legătura dintre consumul de ciocolată şi premiile Nobel
 „De obicei, oamenii nu consumă ciocolată goală. Ei o preferă fie alături de lapte, fie sub formă de băutură, adică lapte cu ciocolată”, au declarat autorii. Astfel ei au realizat propriul studiu pe baza altor rapoarte eliberate de Naţiunile Unite. 
Din cercetare a reieşit că dintre cele două alimente, ciocolata pare să fie mai mult legată de câştigarea premiilor Nobel. O metodă statistică de măsurare, care exprimă gradul de relaţionare dintre două obiecte, folosind o scară de la -1 la 1 (unde 1 reprezintă corelarea perfectă), a calculat raportul dintre ciocolată şi premii Nobel la 0,625 de puncte, comparativ cu cel dintre lapte şi premii Nobel, care este de doar 0,573 de puncte. 
Autorii studiului au încercat să găsească mecanisme care ar putea explica de ce consumul de lapte ar mări şansele cuiva de a câştiga un premiu Nobel. Ei susţin că este posibil ca vitamina D din lapte să îmbunătăţească funcţiile cognitive. 
Sursa: LA Times

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu