sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Un nou medicament ar putea trata surzirea indusă de zgomot

12.01.2013 |
0 Comentarii
O echipă de cercetători a anunţat că a descoperit un remediu pentru surzire, după ce au testând un medicament care stimulează urechea interioară.

Medicamentul numit LY411575 declanşează regenerarea cililor auditivi. Până acum, refacerea celulelor nu era posibilă din cauza mai multor factori precum expunerea la zgomote intense sau infecţiile. Mai mult, acest tip de surzire, care este des întâlnit la muzicienii rock şi la DJ, a fost considerat ireversibil. 
Acum, specialiştii au reuşit să redea parţial auzul unor şoareci care se confruntă cu această problemă. Deşi cercetarea se află într-o fază incipientă, specialiştii cred că ea ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru surditatea indusă de zgomot. 
Cili auditivi din melcul urechii sunt vitali pentru auz. Vibraţiile sunetului transferate de la timpan mişcă aceşti cili determinând ca mesajele nervoase să fie trimise către creier. În lipsa cililor auditivi, căile auditive sunt blocate şi niciun semnal nu mai este recepţionat de centrul auditiv al creierului. În timp ce la păsări şi peşti aceşti cili sunt capabili să regenereze, la mamifere fenomenul nu are loc. 
Noua abordare presupune „reprogramarea” celulelor urechii interioare prin inhibarea unei proteine numite Notch. Cercetări anterioare au demonstrat că semnalele proteinei ajută la prevenirea transformării celulelor stem din melcul urechii în cili auditivi. Medicamentul LY411575 suprima proteina Notch, motiv pentru care specialiştii l-au testat pe şoareci. 
Cercetătorii au observat că, după ce au fost injectaţi cu acest medicament,  şoarecii care sufereau de surzire indusă de zgomot au început să genereze cili auditivi funcţionali. 
„Am demonstrat că cilii auditivi pot fi regeneraţi din celule aflate în apropierea melcului urechii. Aceste celule, s-au transdiferenţiat în celule ciliate după inhibarea cailor de semnalizare Notch. Astfel, noua generaţi de cili auditivi a asigurat o refacere a auzului în regiunea melcului urechii”, a explicat coordonatorul studiului, Albert Edge, de la Harvard Medical School.
Având în vedere că pierderea auzului este o problemă mondială care afectează aproximativi 250 de milioane de indivizi, noile descoperiri au o importanţă majoră. 
Sursa: Independent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu