vineri, 25 ianuarie 2013

TAXA AUTO 2013. Cum procedezi şi cât te costă să afli emisiile de CO2 ale maşinii, pentru plata timbrului verde

de Andrei Luca POPESCU Publicat la: 24.01.2013 18:17 Ultima actualizare: 24.01.2013 18:51
Foto: Andrei Pungovschi // Mediafax
Noua formulă de TAXĂ AUTO pe care Guvernul a lansat-o astăzi în dezbatere publică se calculează ţinând cont de valoarea emisiilor de dioxid de carbon, pentru maşinile cu normă de poluare Euro 3 sau mai noi. Cu toate acestea, există mulţi proprietari de maşini care se izbesc de un impas: în actele maşinii lor, nu sunt trecute emisiile de CO2. Gândul a aflat cum trebuie să procedeze aceşti proprietari, în cazul în care vor să îşi vândă maşina, iar cumpărătorii vor fi nevoiţi să plătească timbrul verde, şi cât costă să afli emisiile de CO2 ale maşinii.
AVERTIZARE ANM: Se schimbă brusc vremea în toată ţara. Vezi aici PROGNOZA METEO PENTRU ORAŞUL TĂU

Timbrul verde se plăteşte de către toţi proprietarii de maşini pentru care nu s-a mai plătit anterior o taxă de mediu sau de primă înmatriculare. Asta include toate maşinile înmatriculate în România înainte de anul 2007, când a intrat în vigoare prima formulă de taxă auto. Proprietarii de maşini aflaţi în această situaţie se vor lovi de timbrul verde la prima vânzare a maşinii, când cel care o cumpără va trebui să achite această taxă.
Proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 2, Euro 1 sau non-Euro nu trebuie să-şi facă griji. Timbrul verde pentru maşinile lor nu se calculează folosind emisiile de CO2.
Nici cei care şi-au înmatriculat maşina în România după luna iulie 2008 nu sunt incluşi în această problemă, pentru că Registrul Auto Român a început, cu această dată, să treacă obligatoriu în toate cărţile de identitate ale maşinilor valoarea emisiilor de CO2.
Astfel, rămân în discuţie maşinile Euro 3, Euro 4 şi Euro 5 înmatriculate în România înainte de iulie 2008 şi pentru care proprietarii nu au cerut special, la Registrul Auto Român, să specifice în cartea de identitate a maşinii valoarea emisiilor de CO2.
Unde faci verificare emisiilor de CO2 şi cât costă
Pentru autoturismele cu grad de poluare Euro3, Euro4, Euro5 sau Euro6, pentru care valoarea emisiilor CO2 nu este menţionată în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), deţinătorii acestora se pot adresa RAR pentru completarea acestei informaţii în CIV, au precizat reprezentanţii RAR pentru gândul.
Valoarea CO2 se determină la omologarea de tip a autoturismelor, iar RAR are o bază de date cu toate aceste informaţii. Omologarea tip se face de către constructorul maşinii, la data apariţiei fiecărui model nou, conform RAR.
“Pentru un autoturism cu norma de poluare cel puţin Euro3 şi care nu are menţionată valoarea CO2, RAR înscrie această valoare în momentul eliberării certificatului de autenticitate necesar la schimbarea dreptului de proprietate. Se aplică un tarif suplimentar de 35 lei”, au precizat pentru gândul reprezentanţii RAR.
Astfel, şoferii puşi în impas de noua lege îşi vor rezolva problema atunci când se hotărăsc să vândă maşina, iar cumpărătorul este obligat, ca şi până acum, să meargă la RAR pentru a obţine certificatul de autenticitate, fără de care nu poate înmatricula maşina pe numele său. Rezolvarea acestei probleme costă 35 de lei.
Mitul taxei de 3.500 de lei pentru emisiile de CO2
În aceste zile, unele instituţii de presă au lansat ideea că şoferii aflaţi în situaţia descrisă de gândul, mulţi la număr, vor fi nevoiţi să plătească sume imense, cuprinse între 3.000 şi 3.500 de lei, pentru a afla cât CO2 emit maşinile lor. Acest lucru este fals.
Reprezentanţii RAR au explicat pentru gândul că aceste cazuri vor fi izolate şi vor constitui excepţii de la maşinile standard. Este vorba despre vehicule modificate sau care nu au omologare europeană de tip (modele exotice, importate direct din SUA sau din Asia, nu de la reprezentanţele europene ale acestor firme).
În aceste cazuri, “valoarea CO2 se determină prin încercări în cadrul laboratorului de încercări al RAR, simultan cu determinarea normei de poluare. Acest test costă aproximativ 3.000 lei pentru autoturisme echipate cu MAS (motoare cu aprindere prin scânteie, pe benzină) şi 3.600 lei pentru autoturisme echipate cu MAC (motoare cu aprindere prin comprimare, pe motorină), rezultatele fiind disponibile în 24 ore de la efectuarea testului”, au declarat reprezentanţii RAR pentru gândul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu