duminică, 27 ianuarie 2013

Peste 20% din populaţia planetei a fost afectată de epidemia de gripă H1N1 din 2009-2010

27.01.2013 |
0 Comentarii
Mai bine de o cincime din populaţia planetei a fost infectată cu virusul H1N1 în timpul pandemiei de gripă din 2009-2010, conform unor noi estimări date publicităţii vineri.

Noul studiu confirmă că gripa H1N1, supranumită şi gripa porcină, era extrem de contagioasă. De asemenea, cercetarea atestă că gradul de mortalitate al gripei era scăzut.
Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Influenza and Other Respiratory Viruses arată că între 20% şi 27% din populaţia planetei a fost infectată cu acest virus. Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 19 au prezentat cea mai mare rată a infecţiei, reprezentând 47% din total. Bătrânii cu vârste mai mari de 65 de ani reprezentau 11% din totalul infecţiilor.
Cercetarea doreşte să ofere cea mai detaliată imagine asupra acestei pandemii pentru a oferi date care să ajute la gestionarea viitoarelor epidemii de gripă.
Pandemia ce a durat 16 luni a generat o creştere masivă a cererii de vaccinuri, făcându-i pe critici să acuze autorităţile din domeniul sănătăţii de panicarea populaţiei.
În momentul în care pandemia s-a încheiat, în august 2010, ţările au comunicat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai puţin de un milion de infecţii care au dus la 18.500 de decese, însă aceste estimări au fost recunoscute drept o mică parte din numărul total al victimelor.

Noul studiu se bazează pe datele colectate în 27 de cercetări care au studiat urmele anticorpilor la H1N1 în mai bine de 90.000 de mostre de sânge colectate în 19 ţări. Prezenţa anticorpilor este un indicator al infecţiei, dar nu înseamnă automat că individul a fost afectat de boală.
Studiul nu intenţionează să stabilească o rată a mortalităţii, însă autorii afirmă că datele colectate, alături de alte estimări, sugerează că doar 0,02% din cazuri – 1 din 5.000 – au dus la deces.
Această rată a mortalităţii este comparabilă cu cele mai blânde gripe sezoniere. Spre comparaţie, pandemia „gripei spaniole” din 1918-1919, ce a omorât zeci de milioane de persoane, a avut o rată a mortalităţii estimată la 2,5%-3%.
Pentru acest studiu datele au fost colectate din Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Iran, SUA şi Vietnam. Rezultatele din aceste ţări au fost extrapolate apoi la nivel global.
Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu