duminică, 27 ianuarie 2013

Fluviul de pe Marte: imagini spectaculoase arată că Planeta Roşie a avut cândva apă din belşug (FOTO)

20.01.2013 |
5 Comentarii
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a dat publicităţii o serie de imagini uimitoare ce înfăţişează vestigile unui curs de apă uriaş care şerpuia cândva pe suprafaţa planetei Marte.

Imaginile, realizate cu ajutorul sondei spaţiale Mars Express a ESA, reprezintă  Reull Vallis, o structură ce seamănă cu albia secată a unui râu foarte mare. Oamenii de ştiinţă cred că ea s-ar fi putut forma datorită existenţei apelor curgătoare pe Marte.
Apele au scobit un canal cu maluri abrupte în zona numită Promethei Terra, scurgându-se apoi în bazinul Hellas.
Unele dintre caracteristicile reliefului sunt similare cu cele din regiunile terestre  modelate de gheţari.
Formaţiunea se întinde  pe o lungime de 1.500 km, iar de-a lungul ei se înşiră vestigiile unor afluenţi ai fostului râu. În unele puncte, canalul are 7 km lăţime şi o adâncime de 300 m.
Imaginea arată diferenţele de altitudine din cadrul pesajului.
Cercetătorii afirmă că detaliile peisajului amintesc surprinzător de mult de morfologia unor formaţiuni existente în zonele de pe Pământ afectate de glaciaţiuni. De exemplu, pot fi observate cratere umplute cu sedimente, având formă circulară şi pereţii interiori în trepte. Specialiştii cred că acestea s-ar fi putut forma pe vremea când apa sau gheaţa aveau un nivel mai ridicat, înainte de a se evapora ori sublima (sublimare = transformarea unui corp solid, de exemplu gheaţă, în vapori), în etape, în diferite perioade ale istoriei planetei.
Dealuri şi cratere de impact jalonează zona Promethei Terra.
Se consideră că structurile s-ar fi format, pe de o parte, datorită săpării substratului de către apa curgătoare, în cursul perioadei numite hesperiene (care s-a încheiat acum 3,5-1,8 miliarde de ani) şi, ulterior, datorită eroziunii produse de resturile de roci şi de gheaţă în cursul unei perioade numite amazoniene – care continuă şi azi - , datorită curgerii gheţarilor.
Imaginile sugerează că regiunea a avut o istorie geologică îndelungată şi frământată, indicând existenţa unor simitudini interesante cu unele regiuni şi fenomene geologice de pe Terra.
Sursa: Mail Online / Credit foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu