luni, 28 ianuarie 2013

Eveniment nemaiîntâlnit: 10 delfini s-au străduit să salveze un prieten

28.01.2013 |
0 Comentarii
Oamenii de ştiinţă care studiază biodiversitatea marină din Marea Japoniei au fost martorii unui eveniment neobişnuit: mai mulţi delfini s-au adunat pentru a-şi ajuta un tovarăş muribund să supravieţuiască.

Este pentru prima dată când un grup de delfini a fost observat în timp ce încerca să ajute un alt delfin adult.  
Cinci delfini au fost observaţi în timp ce formau o plută cu corpurile lor, în încercarea de a menţine la suprafaţă un delfin bolnav. 
Până acum cetaceele sănătoase au mai fost surprinse având un comportament asemănător, însă niciodată nu s-au văzut cazuri în care un grup să ajute un individ matur. 
De exemplu, la mijlocul secolului XX, un delfin cu bot gros, din captivitate, şi-a ridicat cu spatele puiul până la suprafaţa apei. Chiar şi delfinii cu bot gros aflaţi în sălbăticie au fost surprinşi în timp ce încercau să îşi tină puii în viaţă. Cu toate acestea, exemplele de până acum nu au surprins niciodată mai mult de un adult încercând să salveze un pui. 
Eveniment nemaiîntâlnit: 10 delfini s-au străduit să salveze un prieten
Acum, Kyum J Park de la Institutul pentru Cercetarea Cetaceelor din Ulsan, Korea a raportat un incident în care 10 delfini obişnuiţi (Delphinus capensis), au încercat să salveze viaţa unui alt exemplar adult. 
În timpul unei misiuni de monitorizare a apelor, cercetătorii au întâlnit un grup de delfini comuni, alcătuit din mai bine de 400 de indivizi, care era urmat de aproximativ 500 de păsări marine din specia Calonectris leucomelas
Atât cetaceele, cât şi păsările se aflau în căutarea hranei. Un grup mic de delfini s-a îndepărtat de restul grupului şi s-a îndreptat spre vasul în care se aflau oamenii de ştiinţă. În mijlocul grupului se afla un delfin rănit care era condus de tovarăşii lui ce îl ajutau să îşi menţină echilibrul. 
Cinci delfini din grup s-au aliniat şi au format o plută pentru a susţine delfinul rănit pe spatele lor. Unul dintre delfinii ce formau pluta s-a întors cu partea inferioară spre suprafaţa apei pentru a-l ţine mai bine pe muribund, în timp ce un altul şi-a folosit spatele pentru a-i menţine capul la suprafaţă. 
În ciuda eforturilor, delfinul rănit nu a supravieţuit. Totuşi, chiar şi după ce exemplarul a murit, membrii grupului au continuat să interacţioneze cu corpul lui încercând să îl readucă la viaţă. 
Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu