duminică, 27 ianuarie 2013

Cel mai puternic tip de explozie din Univers a lovit Pământul în secolul al VIII-lea

21.01.2013 |
3 Comentarii
Cel mai puternic tip de explozie din Univers, o erupţie de raze gama cosmice, pare să fi lovit Pământul în secolul al VIII-lea.
În 2012, cercetătorii au găsit dovezi care demonstrau că planeta noastră a fost lovită de o explozie în timpul Evului Mediu. Acum, un nou studiu sugerează că explozia a fost un rezultat al unei fuziuni dintre două găuri negre sau dintre două stele neutronice, din galaxia noastră. Această coliziune a dus la emiterea unor cantităţi mari de energie. 
Anul trecut, o echipă de cercetători a descoperit că unii cedri străvechi din Japonia aveau un nivel neobişnuit de carbon 14, un tip radioactiv de carbon. De asemenea, în Antarctica, studiile au dus la identificarea unui nivel ridicat de beriliu 10. 
Aceşti izotopi sunt creaţi atunci când radiaţii intense lovesc atomii din atmosfera superioară a Pământului, lucru ce sugerează că planeta noastră a fost lovită de o explozie de energie. 
Analizând inelele copacilor din Japonia şi gheaţa din Antarctica, cercetătorii au putut afla că evenimentul s-ar fi produs între anii 774 şi 775 e.n. 
Au existat mai multe ipoteze cu privire la sursa exploziei. Unii cercetători au sugerat că ar fi vorba de o supernovă, dar ipoteza a fost rapid înlăturată pentru că, în acest caz, resturile exploziei ar trebui să fie încă vizibile. O altă echipă de specialişti a publicat o lucrare în care susţinea că sursa radiaţiilor ar putea fi o erupţie solară de proporţii. Totuşi, unii membrii ai comunităţii ştiinţifice au contestat că energia produsă în urma unui astfel de eveniment nu ar coincide cu nivelurile de carbon 14 şi beriliu 10. 
În cele din urmă, o nouă explicaţie a fost oferită de cercetătorii germani. Ei spun că ar fi fost vorba de o explozie masivă ce a avut loc în Calea Lactee. Aceste cantităţi uriaşe de energie apar atunci când găurile negre, stelele neutronice sau piticile albe se ciocnesc. Chiar dacă fuziunile galactice durează câteva secunde, ele trimit în spaţiu radiaţii vaste. 
„Erupţiile de radiaţii gama sunt evenimente energetice foarte, foarte explozive. Concluzia noastră a fost că evenimentul s-a petrecut între 3.000 şi 12.000 de ani lumină, ceea ce înseamnă că a avut loc în galaxia noastră”, a declarat prof. Ralph Neuhauser, unul dintre autorii studiului. 
Deşi evenimentul pare destul de dramatic, este posibil ca strămoşii noştri medievali să nu îl fi observat. Dacă erupţiile de radiaţii gama au loc la această distanţă, atunci radiaţiile sunt absorbite de atmosferă, doar o mică parte dintre izotopi ajungând pe Pământ. 
Observaţiile astronomice sugerează că erupţiile de radiaţii gama cosmice sunt rare. Mai exact, ele se produc măcar la un milion de ani într-o galaxie, existând şi cazuri în care sunt observate la fiecare 10.000 de ani. 
Prin urmare, profesorul Neuhauser susţine că este foarte puţin probabil ca Pământul să mai fie afectat de astfel de radiaţii prea curând. Totuşi el a explicat că, supus iar unui astfel de eveniment, de la o distanţă la fel de mică, oamenii ar avea de suferit având în vedere că sateliţii ar putea fi afectaţi. Mai mult, dacă explozia ar fi mai aproape de noi decât a fost în secolul al VIII-lea, atunci stratul de ozon ar putea fi distrus. 
Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu