luni, 28 ianuarie 2013

Căldura generată de oraşe precum New York sau Tokyo face toamna mai răcoroasă în Europa de Est

28.01.2013 |
0 Comentarii
Căldura care se ridică în atmosferă din oraşe precum New York, Paris sau Tokyo ar putea duce la ierni mai călduroase în anumite zone rurale din Alaska, Canada şi Siberia, arată un nou studiu surprinzător.

Aceeaşi căldură urbană produsă de clădiri şi de automobile face toamna mai rece în partea de vest a SUA, în Europa de Est şi în zona mediteraneană, se arată în cercetarea publicată în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change.
Meteorologii ştiu de ceva timp că oraşele sunt mai călduroase decât zonele rurale datorită căldurii clădirilor, automobilelor şi a străzilor din asfalt şi a acoperişurilor ce absorb căldură. Acest fenomen poartă numele de „urban heat island effect”, însă până acum cercetătorii credeau că această căldură rămâne în apropierea oraşelor.
Noul studiu, ce se bazează pe un model computerizat al emisferei de nord, sugerează că această căldură are şi alt efect indirect. Căldura se deplasează la 500 de metri deasupra solului, iar acolo energia sa schimbă curenţii de aer de la mare altitudine, curenţi ce stau la baza fenomenelor meteo.
„Practic, această căldură schimbă fluxul atmosferic”, explică Guang Zhang de la Scripps Institution of Oceanography din California, coautor al studiului alături de Aixue Hu de la National Center for Atmospheric Research din Colorado.
Efectul nu schimbă temperatura medie globală, spre deosebire de gazele cu efect de seră, însă redistribuie căldura la nivel global, explică oamenii de ştiinţă.
Schimbările provocate par să varieze în funcţie de anotimpuri şi de regiune deoarece curenţii de aer au fluxuri diferite de-a lungul anului. În timpul iernii, jet stream-ul este modificat şi slăbit, ţinând aerul rece mai aproape de Cercul Arctic şi oprindu-l din a coborîmai jos. Modelul computerizat arată că părţi din Siberia şi din Canada de nord-vest devin cu 0,8-1 grade Celsius mai călduroase în timpul iernii ca urmare a căldurii urbane.
În schimb, Europa şi zona din nord-vestul Statelor Unite devin mai reci în timpul iernii din cauza acestui efect. Modificările aduse jet stream-ului blochează aducerea de aer cald din Atlantic spre Europa şi din Pacific spre SUA, răcorind astfel aceste zone.
Cel mai mare efect de răcire are loc toamna, însă Hu afirmă că nu ştie motivul pentru care acest lucru are loc.
„Ce ne-a surprins cu adevărat este faptul că oraşele generează o cantitate mică de energie şi totuşi pot avea un impact considerabil la o distanţă mare de sursa de căldură”, a explicat Guang Zhang. „Nu ne-am aşteptat să fie un efect atât de mare”, a mai spus cercetătorul.
Mai mulţi oameni de ştiinţă s-au declarat surprinşi de rezultatele studiului, afirmând că cercetarea este „inteligentă şi incitantă”. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că este nevoie de mai multe experimente care să confirme aceste rezultate înainte ca teoria să fie acceptată ca fapt.
„Este un studiu interesant şi metodele folosite pentru realizarea sa sunt raţionale. Trebuie să fim precauţi până când alte modele sunt folosite pentru a testa această ipoteză”, a subliniat David Parker, şeful diviziei de monitorizare a climatului în cadrul organizaţiei meteo din Marea Britanie.
Surse: AP, The Guardian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu