luni, 28 ianuarie 2013

Arma letală împotriva supermicrobilor: gelul care îi face să "explodeze"

28.01.2013 |
0 Comentarii
Fenomenul rezistenţei la antibiotice constituie o ameninţare gravă la adresa omenirii, astfel încât oamenii de ştiinţă caută noi modalitţi de a depăşi această situaţie periculoasă. Specialiştii de la IBM au dezvoltat un produs inovator, un gel antimicrobian care ar putea înlocui în mare măsură antibioticele şi ar putea preveni şi trata infecţiile cu supermicrobi.Gelul atacă aşa-numitul biofilm, un strat foarte aderent format din bacterii conectate între ele, ceea ce le face foarte greu de distrus. Biofilmul este implicat în cca. 80% din infecţiile bacteriene.

Hidrogelul produs de IBM ar putea fi utilizat pentru preparara de unguente, acoperiri de protecţie pentru instrumente chirurgicale şi injectarea în plăgile infectate. Produsul ar putea avea astfel implicaţii importante în eradicarea infecţiilor de spital, de exemplu, împotriva cărora metodele clasice de tratament se dovedesc, tot mai adesea, ineficiente.

Spre deosebire de majoritatea antibioticelor şi a preparatelor antimicrobiene existente pe piaţă (care acţionează intervenind în mecanismele biochimice ale bacteriilor, pentru a împiedica înmulţirea lor), noul hidrogel omoară bacteriile prin distrugerea membranei lor celulare, înainte de a se putea instala fenomenul rezistenţei microbiene.

Când este aplicat pe suprafeţele contaminate, încărcătura electrică pozitivă a hidrogelului atrage toate membranele celulare încărcate negativ ale bacteriilor şi produce dezintegrarea lor.

Este o abordare revoluţionară în domeniul luptei cu bacteriile rezistente la antibiotice – aşa-numiţii supermicrobi. Aceştia provoacă în special infecţii nosocomiale (în mediul  de spital), dar fenomenul rezistenţei la antibiotice se extinde cu repeziciune: oamenii de ştiinţă au avertizat, de pildă, că agentul patogen care provoacă gonoreea a devenit rezistent la foarte multe antibiotice, iar boala ar putea deveni incurabilă în scurt timp.
Sursa: Mail Online / Imagini: IBM Research

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu