joi, 1 noiembrie 2012

Testul revoluţionar care permite depistarea bolilor cu ochiul liber

29.10.2012 |
0 Comentarii
Un nou test super-sensibil, dezvoltat cu ajutorul nanoparticule, permite detectarea markerilor cancerului şi ai HIV cu ochiul liber, în serul sangvin.
Vestea bună este că tehnica nu necesită existenţa unui echipament sofisticat, motiv pentru care testul ar trebui să fie simplu şi ieftin. În acest fel el va putea fi utilizat în ţările sărace, slab dezvoltate. 
Cercetătorii de la Imperial College London au folosit metoda pentru a scana moleculele de p24, un marker al infecţiei HIV şi PSA, un indicator timpuriu al cancerului de prostată. Tehnologia este utilizată pentru analizarea serului sangvin, un fluid gălbui care este extras din sânge şi care este folosit des în analize. 
Dacă rezultatele pentru p24 sunt pozitive, acestea se pot vedea cu ochiu liber pentru că există o reacţie care generează aglomerări neregulate de nanoparticule, ce eliberează o substanţă albăstruie. În cazul în care rezultatele sunt negative, nanoparticulele se separă, având o nuanţă roşiatică. 
Specialiştii spun că tehnologia este de 10 ori mai sensibilă decât metodele standard existente, care evaluează biomarkerii p24 şi PSA. Mai mult, noua metodă este şi de 10 ori mai ieftină decât alternativele actuale. 
Coordonatorul studiului, Roberto de la Rica, explică faptul că testul le va permite oamenilor să fie diagnosticaţi mai devreme şi implicit, trataţi din timp. Totuşi, înainte de a putea fi utilizată în spitale, tehnologia va trebuie să fie testată pe un eşantion mai mare. 
Sursa: Cosmos Magazine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu