miercuri, 14 noiembrie 2012

Să fie aceasta soluţia care va preveni exterminarea elefanţilor?

14.11.2012 |
Cererea de fildeş a crescut considerabil în ultimii ani, pe măsură ce economia Chinei s-a dezvoltat în mod considerabil. În Kenya, numărul elefanţilor braconaţi s-a dublat în ultimii patru ani, afirmă Iain Douglas-Hamilton, fondatorul organizaţiei „Save the Elephants”.

Statisticile arată că anul 2011 a fost unul negru pentru elefanţi, peste 2.500 de exemplare fiind ucise pentru fildeşul lor. În ciuda eforturilor mai multor ţări africane de a combate braconajul, numărul elefanţilor care cad victimă traficanţilor de fildeş este într-o continuă creştere, ONG-ul estimându-se că în fiecare zi sunt omorâţi 100 de elefanţi.
Din acest motiv, organizaţiile de protejare a mediului înconjurător au apelat la noi soluţii pentru a combat acest flagel. 
Un fost superstar din baschetul american, gigantul Yao Ming (ce măsoară 2,29 metri), a acceptat să participe la o iniţiativă inedită, ce intenţionează să convingă populaţia chineză să nu mai achiziţioneze produse realizate din fildeş, reducând astfel cererea pentru acest preţios material.

Fostul baschetbalist va fi protagonistul unui documentar despre soarta crudă pe care o au elefanţii braconaţi, acest film urmând să fie difuzat în China. De asemenea, începând cu luna decembrie, televiziunile din întreaga ţară vor difuza o reclamă în care Yao Ming anunţă că „atunci când nu veţi mai cumpăra, tot atunci va înceta şi măcelul”. Mesajul superstarului chinez va fi, de asemenea, afişat pe panouri ce urmează să fie amplasate în toată ţara.
Organizaţiile de protejare a naturii speră ca noua campanie să aibă succes. Până acum, ONG-urile au lucrat cu guvernele africane pentru a lupta împotriva braconierilor. Pentru că acest efort s-a dovedit a fi insuficient, acum aceste organizaţii încearcă să reducă cererea masivă de fildeş originară din Asia. „Mulţi chinezi nici nu ştiu că elefanţii sunt ucişi pentru fildeş şi că acest material preţios nu este obţinut de la elefanţii care mor de moarte naturală”, explică Peter Knights, reprezentantul organizaţiei Wild Aid.
Primele semne sunt încurajatoare: în urma efortului lui Yao Ming, mai multe televiziuni din China s-au arătat interesate de realizarea unor documentare în parcul naţional Masai Mara din Kenya.
Sursa: The Economist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu