sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Cine bea bere, unde şi cât?

Maria Olaru | 07.11.2012 |
1 Comentarii
Berea este una dintre acele băuturi care se consumă mereu, indiferent de ocazie. Unii o preferă rece, alţii caldă. Unii o vor brună, alţii blondă, la petreceri sau acasă în faţa televizorului. Totuşi, pe cine putem numi adevăraţi iubitori de bere?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare putem urmări studiile publicate recent şi chiar şi pe unele dintre cele mai vechi, care au urmărit acest subiect. 
Statisticile eliberate de Institutul Kirin, din Japonia, anul trecut,  indică faptul de un sfert de secol, consumul mondial de bere continuă să crească. Datele arată că în 2010, la nivel mondial, s-au consumat 1826,9 hectolitri  de bere, înregistrându-se o creştere de 2,4% faţă de anul precedent. 
În topul celor mai mari consumatori de bere se află, aşa cum era de aşteptat, China, care a reuşit să se menţină în vârf timp de 8 ani la rând şi care, în 2010, a consumat cu 5,9 procente mai mult decât în 2009. 
Dintre cele 25 de mari consumatoare de astfel de băuturi, Nigeria, India şi Brazilia au înregistrat cele mai mari creşteri anuale de respectiv 17.2%, 17.0% şi 16.0%. 
Consumul global reprezentat pe ţară
Consumul de bere la nivelul fiecarei tari
Asia, continentul în care,  de-a lungul anului 2010, s-a consumat cu 5,3% mai multă bere decât în anul precedent, şi-a menţinut acest ritm de creştere timp de 10 ani, cota de piaţă de aici ajungând la 33,6%.
De asemenea, în decursul anului 2010, America Latină a avut parte de cea mai mare creştere anuală din ultimii cinci ani, de 6,5 procente, în timp ce Africa a realizat o creştere de 10,1%. În Europa, în schimb, s-a observat o scădere a consumului de 2,4% faţă de 2009. Cu toate acestea, toate ţările europene (cu excepţia Ucrainei unde consumul a crescut cu 5,5 procente), care au intrat în topul 25 cele mai mari consumatoare de bere, s-au confruntat cu scăderi ale consumului anual de bere. 
Consumul de bere pe cap de locuitor
În vârful listei care reliefa consumul berii pe cap de locuitor, pe primul loc s-a clasat, pentru al 18-lea an consecutiv, Republica Cehă, chiar dacă de-a lungul anului 2010 statul s-a confruntat cu o scădere de 21,1 procente faţă de 2009. Dintre toate cele 35 de ţări aflate în topul statelor cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor, doar 8 au suferit o creştere a consumului în anul 2010. 
Consumul de bere pe cap de locuitor
În perioada 2000 - 2010, singurul stat care a înregistrat o creştere continuă a consumului de bere pe cap de locuitor, a fost China. Populaţia consumatoare de bere din China este localizată, în mare parte, în zonele urbane iar creşterea de consum se explică prin boomul economic din ultimele decenii. 
În Brazilia, cu toate că temperaturile au fost mai scăzute ca de obicei, consumul anul de bere a crescut cu 16% în 2010, faţă de anul anterior. Această atitudine a fost alimentată de o uşoară creştere economică, dar şi de creşterea numărului de locuitori. De asemenea, televizarea Cupei Mondiale de fotbal a stimulat consumul de bere în Brazilia. 
Cine bea bere, unde şi cât?
În timp ce consumul de bere pe cap de locuitor din India a rămas destul de scăzut, volumul total de bere consumată aici a crescut de-a lungul ultimilor ani, ajutat fiind de creşterea economică şi o creştere a numărului de comercianţi. Aşa de face că în anul 2010,  s-a înregistrat o creştere de 17 procente, comparativ cu anul anterior. 
Rusia, în schimb, s-a confruntat cu o scădere de 6,2 puncte în 2010, afectată fiind de creşterea taxelor. În acest fel, ea a devenit singura ţară membră a BRIC care a suferit o scădere a consumului de bere în 2010.  Şi în Japonia consumul a scăzut cu 2,8 procente în 2010, de vină fiind natalitatea scăzută din ultimul timp şi îmbătrânirea populaţiei. 
Creşterea consumului de bere din Asia a continuat să fie susţinută, în primul rând, de China, Vietnam şi India, state în care consumul anul de bere a crescut, în 2010 faţă de anul 2009 cu 5,9%, 15% şi respectiv 17%. Japonia şi Thailanda au fost singurele state asiatice care, de la an la an, s-au confruntat cu un declin continuu în ultimii ani. Mai exact, în Japonia consumul a scăzut cu 2,8 procente, în timp ce în Thailanda, cu 2,7 procente. 

În România, s-au consumat, în 2010, 17.000 hectolitri  de bere, cu 3,4% mai puţin decât în anul 2009, ţara noastră plasându-se pe ultimul loc la acest capitol. Totuşi, la consumul de bere pe cap de locuitor îi întrecem pe majoritatea vecinilor noştri. Românii consumă 77,5 litri de bere pe cap de locuitor, clasându-se pe poziţia 15, dar coborând cu 2 locuri faţă de anul 2009. Astfel îi depăşesc pe ruşi, care se află pe locul 26 şi pe bulgarii de pe locul 20.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu