sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Cele 8 minuni ale lumii care ar putea fi distruse de turism

15.01.2010 |
1 Comentarii
Prea multi turisti, organizare proasta si supraveghere slaba: acestea sunt primele trei dintre cauzele principale ale degradarii lente suportate de unele dintre cele mai pretioase “comori” ale umanitatii. Cel putin asa reiese “Threatened Wonders List”, topul dedicat an de an de revista britanica Wanderlust “minunilor in pericol”.

Opt destinatii au fost inscrise pe lista, cele mai multe invadate literalmente de turisti. Pe primul loc se afla Wadi Rum, unul dintre cele mai fascinante locuri din Iordania, unde in 1962 a fost turnata o parte din celebrul film "Lawrence al Arabiei". Pe locul doi se afla Yangshuo, un sat din provincia Guangxi din sudul Chinei, care atrage in fiecare an peste 3 milioane de vizitatori, mult peste capacitatea efectiva, dupa cum sustin expertii. Urmeaza Tulum, din Mexic, unde ruinele arheologice si bancurile de corali practic sunt "sub asediu", din cauza marilor hoteluri construite de jur imprejurul lor.

O destinatie a turismului de masa este si situl neolitic Stonehenge din Marea Britanie, inscris in patrimoniul UNESCO din 1986, care pare astazi izolat de restul peisajului si scos din context din cauza parcarilor, strazilor si pasajelor subterane construite in beneficiul turistilor. De o mare popularitate, dar si decadere, se "bucura" si ruinele incase din Machu Picchu, "calcate" in fiecare zi de peste 2.500 turisti.


Ultimele pozitii pe aceasta lista "a rusinii" sunt ocupate de localitatea indiana Jaisalmer, de Timbuktu si de cei 30 km de plaja de la Bay of Fires, una dintre zonele asa-zis protejate ale Tasmaniei, clasificata de "Lonely Planet" printre cele mai grozave destinatii turistice din 2009.


Sursa: Corriere della Sera
CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu