sâmbătă, 10 noiembrie 2012


Ce trebuie să faci pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului?

06.11.2012 |
2 Comentarii
Pierderile in greutate, mai ales a surplusului depozitat în zona abdominală ar putea ajuta la îmbunătăţirea calităţii somnului, subliniază noi cercetări.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că oamenii care pierd în greutate aproximativ 6,5 kilograme şi care îşi reduc circumferinţa taliei cu aproape 15% dorm mai bine ca înainte să slăbească. Pe de altă parte, se pare că cei care sunt supraponderali sau obezi vor continua să aibă probleme de somn, dacă nu iau atitudine. 
La studiu au luat parte 77 de oameni care fie aveau diabet de tip 2, fie erau prediabetici. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: în unul dintre grupuri subiecţii urmau o dietă şi exerciţii fizice supervizate, în timp ce al doilea grup a fost supus doar dietei alimentare. Toţi participanţii au completat câte un chestionar, atât la începutul studiului, cât şi la sfârşitul acestuia, pentru a-şi declara problemele de somn precum apneea, oboseala din timpul zilei, insomnia, somnul agitat, stări de somnolenţă şi utilizare sedativelor cu scopul de a putea dormi. De asemenea, subiecţilor li s-a măsurat indicele de masă corporală şi grăsimea abdominală. 
În medie, participanţii ambelor grupuri au pierdut aproximativ 6,8 kg şi cam aceeaşi cantitate de grăsime abdominală. Rezultatele au arătat că toţi indivizii implicaţi în studiu şi-au îmbunătăţit calitatea somnului cu aproximativ 20 de procente. 
„Am constatat că îmbunătăţirea calităţii somnului este semnificativ asociată cu pierdea în greutate, mai ales a grăsimii depozitate în zona abdominală. Fenomenul a fost observat indiferent de sexul, vârsta şi chiar metoda prin care au slăbit participanţii”, a declarat Kerry Stewart, profesor la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii John Hopkin. 
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu