sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Boala Alzheimer poate fi detectată cu zeci de ani înainte de primele simptome

07.11.2012 |
0 Comentarii

Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele dintre semnele care prevestesc apariţia bolii Alzheimer pot apărea cu două decenii înaintea primelor simptome recunoscute până acum de medici.

Acum, oamenii de ştiinţă spun că descoperirea i-ar putea ajuta pe medici să depisteze din timp această predispoziţie şi să poată preveni apariţia bolii Alzheimer. 
Boala apare cu mult înainte ca cineva să poată observa. Studii anterioare au arătat că efectele asupra creierului pot avea loc cu 10-15 ani înainte ca simptomele să îşi facă prezenţa. Abia după moartea celulelor cerebrale apar semnele specifice demenţei, iar în această perioadă este posibil ca degenerarea cerebrală să fie prea avansată pentru a mai permite tratarea pacienţilor. 
Noul studiu de la Banner Alzheimer's Institute, din Arizona a urmărit un grup de pacienţi din Columbia, proveniţi din familii cu membrii bolnavi de Alzheimer. Dacă subiecţii deţin o anumită mutaţie genetică, atunci ei au un risc major de dezvoltarea a bolii după 40 de ani. Totuşi, Alzheimer-ul devine evident abia în jurul vârstei de 70 de ani. 
În studiu, au fost implicaţi 20 de participanţi care aveau membrii ai familiei bolnavi de Alzheimer şi 24 subiecţi care nu erau destinaţi să sufere de această boală. Toţi subiecţii aveau între 18 şi 26 de ani. Cu ajutorul tehnicilor de imagistică s-au constat diferenţe între creierele subiecţilor care aveau rude bolnave de această boală degenerativă şi cele ale celorlalţi participanţi. De asemenea, în cazul celor 20 de participanţi, lichidul care „îmbăiază” creierul şi măduva spinării avea un conţinut crescut de proteină beta-aminoidă. 
În urma studiului, oamenii de ştiinţă au concluzionat că aceste diferenţe pot fi detectate şi cu mai bine de două decenii înainte de debutul clinic al bolii Alzheimer. 
Sursa: BBC
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu