sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Atmosfera unică de pe Titan, creată de comete? (VIDEO)

11.05.2011 |
0 Comentarii
Un număr mare de impacturi cosmice ar fi putut crea atmosfera misterioasă a lui Titan, luna lui Saturn, sugerează specialiştii.

Titan s-a remarcat ca fiind singura lună din sistemul solar cu o atmosferă substanţială, presiunea acesteia fiind cu 50 la sută mai mare decât cea a Pământului. Principalul ingredient al atmosferei lui Titan este azotul. Până în prezent nu s-a putut identifica sursa acestui element chimic, necunoscându-se exact dacă el a fost un element primordial sau unul format ulterior.
O noua teorie susţine că atmosfera a fost creată acum 3,9 miliarde de ani într-o perioadă cunoscută sub numele de bombardament masiv tardiv , atunci când aglomerări de comete au trecut prin sistemul solar. "Un număr imens de comete s-au ciocnit atunci cu sateliţii acoperiţi de gheaţă, inclusiv cu Titan," susţine Yasuhito Sekine de la Universitatea din Tokyo, Japonia.
Sekine şi colegii săi au bombardat cu proiectile un amestec de gheaţă cu amoniac, similar cu învelişul lui Titan. Impactul a convertit o parte din amoniac în azot, iar cercetătorii au concluzionat că impactul vechilor comete ar fi putut elibera destul azot pentru a forma atmostera lui Titan.
Atmosfera densă a acestui satelit reacţionează mult mai lent decât atmosfera Pamantului, datorită faptului că primeşte de aproape 100 de ori mai puţină lumină solară decît planeta noastră. Anotimpurile pe Titan durează mai mult de şapte ani pământeni, iar norii săi se formează şi se mişcă la fel ca cei ai Pământului, numai că într-un mod mai lent.
Fizicienii de la Universitatea din Granada şi Universitatea din Valencia, au analizat datele trimise de sonda Cassini-Huygens şi au dovedit că pe Titan există activitate electrică naturală.
Comunitatea oamenilor de ştiinţă crede că probabilitatea ca molecule organice, precursori ai vieţii, să se formeze pe sateliţi sau planete care au o atmosferă cu furtuni electrice este foarte mare.
Cercetătorii însărcinaţi cu misiunea Cassini, din partea NASA, au monitorizat atmosfera lui Titan pentru trei ani şi jumătate, între iulie 2004 şi decembrie 2007, şi au observat mai mult de 200 de nori. Ei au descoperit că modul în care aceşti nori sunt distribuiţi în jurul lui Titan este foarte asemănător cu modelele globale de circulaţie, singura diferenţă fiind sincronizarea (atunci când vine toamna, norii sunt încă vizibili în emisfera sudică).
"Norii de deasupra lui Titan nu se deplasează odată cu antotimpurile, aşa cum ne-am fi asteptat. Vedem o mulţime de nori în timpul verii în emisfera sudică, iar acum, vara pare să se prelungească mult. Seamănă cu vara indiană de pe Pământ, chiar dacă mecanismele sunt radical diferite," a spus Sebastien Rodriguez de la Universitatea Paris Diderot.
Pe Pământ, perioadele secetoase şi anormal de calde de la sfârşitul toamnei apar atunci când sistemele de joasă presiune sunt blocate în emisfera respectivă. Prin urmare, oamenii de ştiinţă cred că întârzierea schimbărilor de temperatură de la suprafaţa lui Titan ar putea fi responsabile pentru verile sale târzii.
Iată cum arată atmosfera lui Titan, surprinsă la coborâre de proba Huygens, în ianuarie 2005:

Sursa: Daily Galaxy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu