miercuri, 17 octombrie 2012

Un milion de dolari pentru „robotul MacGyver”, capabil să se descurce în orice situaţie

12.10.2012 |
1 Comentarii
Marina americană este preocupată de proiectarea unui robot capabil să se descurce în numeroase situaţii-limită, improvizând soluţii la fel ca un om ingenios. Roboţii de azi sunt încă departe de asemenea performanţe, de aceea Marina Americană a decis să investească aproape 1 milion USD pentru a sprijini proiectarea şi construirea unui astfel de „robot MacGyver”.

MacGyver este numele unui personaj dintr-un serial de televiziune (la fel numit), care a rulat în SUA între anii 1985 şi 1992 (şi la noi în anii ‘90).
Agentul secret MacGyver era un tip extrem de descurcăreţ care, graţie pregătirii sale de om de ştiinţă, reuşea să iasă cu bine din tot felul de situaţii dificile, improvizând soluţii ingenioase cu ajutorul a ceea ce avea la îndemână - obiecte şi materiale dintre cele mai obişnuite.
Pentru roboţi, însă, nu e la fel de uşor să improvizeze pentru a face faţă oricărei situaţii, în lipsa unui scenariu prestabilit. Or, un robot care ar şti sau ar învăţa să se urce pe un scaun pentru a ajunge la un obiect aflat la înălţime, să improvizeze o scară din lăzi suprapuse pentru a trece peste un obstacol ori să construiască un pod temporar din scânduri ar fi de mare ajutor oamenilor, atât în vreme de pace, cât şi în timpul conflictelor armate. Din acest motiv, marina americană este foarte interesată de proiecte de acest gen. 
Reuşita ar putea deschide calea şi spre construirea unor „roboţi casnici”, capabili să joace rolul de ajutoare în gospodărie.
Specialiştii în robotică de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, lucrează în prezent la un proiect (pentru care au primit o finanţare de 900.000 USD din partea Biroului de Cercetări Navale din SUA) de dezvoltare a unui software care i-ar face pe roboţi capabili să recunoască obiecte oarecare aflate într-o încăpere şi să „îşi imagineze” cum le-ar putea folosi pentru a îndeplini anumite sarcini. Savanţii obţin acest lucru proiectând algoritmi care fac ca anumite sarcini să fie imposibile pentru un robot lipsit de orice unelte, dar posibile pentru unul înzestrat cu „unelte” pe care şi le procură singur - diferite obiecte din încăpere.
Testele au loc cu ajutorul unui robot umanoid numit Golem Krang (foto), înzestrat cu două braţe robotice supradimensionate, montate pe un soclu cu roţi.
Biroul de Cercetări Navale a finanţat anterior şi construirea unui robot „pompier” numit SAFFiR, destinat să arunce grenade stingătoare de incendiu la bordul navelor. Dar dezvoltarea unui „robot MacGyver”, capabil de o varietate mare de acţiuni, ar fi mult mai eficientă decât construirea roboţilor specializaţi de tipul lui SAFFiR, care nu pot face decât un sigur lucru.
Sursa: Live Science
Credit foto: Georgia Tech | Josh Meister

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu