vineri, 26 octombrie 2012

Tantarul “tunat”- noua arma anti-malarie

22.04.2009 |
0 Comentarii
In preajma congresului care insoteste Ziua Internationala a Combaterii Malariei (25 aprilie), un grup de cercetatori britanici si americani va prezenta noua arma biologica cu care spera sa opreasca flagelul mondial al acestei boli tropicale. Este vorba de tantari modificati genetic care se vor amesteca cu populatiile salbatice de tantari purtatori de malarie.

Metodele care vizeaza tantarii modificati genetic sau injectarea oamenilor cu anumiti antibiotici vor duce in scurt timp la eradicarea partiala a malariei, sustine Gregory Lanzaro, directorul Vector Genetic Lab din Universitatea din California.
Parazitii care provoaca malaria au nu numar mai scazut in momentul in care acestia infesteaza tantarii. Prin urmare, cercetatorii sunt de parere ca acesta este cel mai propice moment de a actiona impotriva malariei, inainte ca tantarii infestati sa intepe oamenii si sa transmita parazitii.

Intelegerea modalitatii in care functioneaza sistemul imunitar al tantarilor este o etapa importanta a acestui plan revolutionar. S-au descoperit astfel trei proteine in fluidele din corpul tantarilor care formeaza un complex de aparare ce se ataseaza de parazitul malariei si penetreaza membrana protectoare a acestuia, distrugand stratul care il protejeaza. Pana in prezent, cercetatorii care au identificat cele trei proteine au observat ca una dintre acestea este similara cu proteinele care ucid bacterii prezente in organismul mamiferelor si al omului.


Sursa : National Geographic
CITESTE SI :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu