miercuri, 31 octombrie 2012

Fumatul ne face mai prosti

01.04.2010 |
12 Comentarii
Pana in prezent, atat medicii, cat si cercetatorii au cazut de acord ca fumatul provoaca, in general, afectiuni grave ale plamanilor si inimii. Cu toate acestea, un nou studiu efectuat de cercetatorii israelieni a descoperit ca fumatul duce, in mod sigur, la scaderea inteligentei, afectand anumite zone din creierul uman.
Trista constatare are la baza rezultatele unui studiu care a vizat pentru inceput un esalon de 20.000 de persoane tinere. Cu cat tinerii fumau mai mult pe parcursul unei zile, cu atat le scadea nivelul IQ-ului. Spre exemplu, subiectii care fumau mai mult de un pachet de tigari pe zi, prezentau valori ale IQ-ului cu pana la 8 unitati mai mici decat ale nefumatorilor. Daca un fumator cu varsta intre 18-21 ani avea, in medie, un IQ de 94 de puncte, un nefumator de aceeasi varsta prezenta circa 102 puncte. Cei care fumau peste un pachet pe zi aveau cele mai proaste rezultate, nivelul lor de inteligenta nedepasind niciodata 90 de puncte, in conditiile in care IQ-ul unui om cu inteligenta medie se inscrie intre 84-116 puncte.

"Studiul nostru risipeste orice indoiala asupra impactului negativ pe care fumatul il are asupra inteligentei umane. Am avut la baza teoria emisa pentru prima data in anul 2004 de catre cercetatorii Universitatii din Aberdeen, teorie care ridica problematica unei posibile legaturi intre fumat si reducerea capacitatilor mentale. Prostia fumatorilor este infuentata de numarul tigarilor fumate zilnic, nu doar de factorii socio-economici de genul saraciei sau lipsei de educatie", tine sa puncteze profesorul doctor Max Weiser din cadrul Sheba Medical Center, arondat spitalului Tel Hashomer din Israel.


Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu