duminică, 28 octombrie 2012

Dinozaurul „struţ” a fost descoperit în America de Nord

27.10.2012 |
0 Comentarii
Acum câteva milioane de ani, dinozauri „struţ” cutreierau Pământul, folosindu-şi penele, nu pentru a zbura, ci pentru a-şi atrage parteneri sau a-şi proteja puii.
Oamenii de ştiinţă de la  Royal Tyrrell Museum of Palaeontology şi de la Universitatea din Calgary au descoperit un astfel de exemplar în rocile vechi de acum 75 de milioane de ani, din Alberta. 
Iniţial, se credea că dinozaurul „struţ”, din familia ornitomimide, nu ar fi fost acoperit cu păr, motiv pentru care aşa a şi fost prezentat în filmul Jurassic Park. 
Acum, însă, cercetătorii au găsit dovezi care atestă că aceşti dinozauri erau dotaţi cu pene. Fosilele au fost descoperite în gresie şi sunt primele exemplare de dinozauri cu pene găsite în America de Nord. Până acum, astfel de specimene au mai fost descoperite în China şi Germania. 
„Este o descoperire foarte interesantă deoarece reprezintă primele exemplare de dinozauri cu pene găsite în emisfera vestică, lucru care ar putea sugera că toţi dinozaurii din familia ornitomimide ar putea avea pene”, susţine Darla Zelenitsky, asistent la Universitatea din Calagary şi coordonator al studiului. 
Conform specialiştilor, specimenul arată că dinozaurii aveau un strat de pene moi, aşezate sub stratul exterior de pene şi că exemplarele adulte deţineau pene chiar şi pe membrele anterioare. În ciuda acestui fapt, experţii au declarat că animalele ar fi fost mult prea mari pentru a putea zbura. 
Sursa: ABC Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu