Berea: o halbă de efecte benefice
Ce conţine berea?
Apă, în proporţie de peste 90%; alcool - în general între 4% şi 6%, în funcţie de tip şi marcă; mici cantităţi de maltoză (un glucid provenit din zaharurile din cereale) şi diverse substanţe cu importanţă pentru sănătate, provenite din drojdia de bere: magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, crom, vitamine B.
Dacă lăsăm la o parte apa - care are rostul ei în hidratarea
organismului - reiese că principalul ingredient activ din bere este, de
fapt, alcoolul. Prin urmare, orice evaluări ale efectelor berii asupra
sănătăţii trebuie să ţină seama de prezenţa alcoolului. Mai derivă de
aici o concluzie de bun-simţ, şi anume că, fie berea cât de bună pentru
sănătate, efectele ei, pe termen lung ca şi pe termen scurt, depind de
cantitatea consumată: mai mult nu înseamnă obligatoriu mai bun.
Acestea fiind zise există, într-adevăr, numeroase studii care atestă
efectele benefice ale unui consum moderat de bere. Ca întotdeauna,
nivelul consumului este cheia. Consumul abuziv de alcool aduce cu sine
efecte nocive asupra ficatului şi altor organe interne.
Volumul cercetărilor privind efectele berii asupra sănătăţii este
surprinzător de mare; o amplă literatură medicală documentează această
preocupare. Studiile publicate pe această temă numai în secolul XXI ar
umple un tratat gros. Cum în spaţiul restrâns al unui articol nu le
putem lua la rând pe toate, iată câteva dintre cele mai recente şi
interesante descoperiri legate de bere.
Chiar alcoolul din bere are importanţa lui, deoarece
studii recente au arătat că un consum moderat de alcool are un efect
protector asupra sănătăţii mentale, de pildă. Un studiu realizat pe mai
mult de 11.000 de femei şi ale cărui rezultate au fost publicate în 2005
arată că persoanele care consumau o cantitate moderată de alcool -
maximum 15 g alcool pe zi - erau în formă mai bună din punct de vedere cognitiv decât cele care nu beau deloc.
Cea de-a doua sursă de binefaceri din bere ar fi drojdia de bere,
care conţine cantităţi mari de substanţe nutritive, benefice. O parte
din aceste substanţe rezistă în procesul fabricării şi se regăsesc în
produsul finit - berea -, chiar dacă unele studii mai vechi susţin că filtrarea reduce conţinutul de asemenea substanţe.
Ce mai există în bere? Hamei. Bun şi acesta; iată, un alt studiu indică faptul că, în cazul femeilor, un consum moderat de bere ar avea un efect protector asupra oaselor, în perioada de postmenopauză, iar alte cercetări sugerează că responsabil de acest efect ar fi hameiul.
În această etapă a vieţii, oasele tind să devină mai fragile, căci
densitatea ţesutului osos scade, din cauza reducerii secreţiei de
hormoni estrogeni, care au un rol protector asupra oaselor.
Pierderea de masă osoasă după menopauză este adesea combătută cu
ajutorul terapiei hormonale de substituţie, prin administrarea de
preparate hormonale sintetice care să înlocuiască estrogenul. Dar aceste
preparate hormonale pot avea efecte adverse, astfel încât nu
întotdeauna medicii le recomandă şi pacientele le acceptă. Berea
consumată cu moderaţie pare să aibă şi ea un efect protector, suplinind
întrucâtva funcţia estrogenilor.
Acest efect a fost atribuit de cercetători unei substanţe din categoria
fitoestrogenilor, (compuşi vegetali care au, în organismul uman, o
acţiune similară cu cea a hormonilor estrogeni proprii), „care ar merita
investigată în continuare”, au spus autorii studiului.
Şi, într-adevăr, în aceeaşi publicaţie a apărut, în 2006, o lucrare în
care autorii descriau o substanţă extrasă din hamei: 8-prenylnaringenina
(8-PN), cu puternice proprietăţi fitoestrogenice.
Studii ulterioare au verificat efectul acestei substanţe; de exemplu, a
fost testat un supliment alimentar cu extract de hamei, îmbogăţit cu
8-PN, constatându-se că o doză de 100 micrograme 8-PN reducea
semnficativ unele dintre simptomele neplăcute ale menopauzei, precum
valurile de căldură şi altele. Interesant: o cantitate mai mare - 250
micrograme - nu a avut efecte mai intense, ci mai slabe, ceea ce scoate
din nou în evidenţă importanţei dozei, indiferent de ce substanţă e
vorba: mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.
Prin urmare, s-ar părea că o halbă de bere, când şi când, nu dăunează doamnelor aflate în această etapă a vieţii, ci dimpotrivă.
Întrebarea de 100 de puncte: îngraşă sau ba?
Dar - trecând acum la bărbaţi - cum rămâne cu „burdihanul de bere”?
Tradiţional, despre burtoşii care beau bere multă se spune (şi se crede)
că şi-au dobândit impozanta proeminenţă abdominală pe seama sus-numitei
băuturi, de unde şi numele de „burtă de bere” (beer belly), dar cercetări ceva mai recente pun sub semnul întrebării această convingere.
Chestia cu „berea îngraşă” trebuie privită nuanţat. Evident, un aspect
de luat în seamă este cel al caloriilor din alcool. Prea adesea,
băuturile alcoolice sunt privite ca nişte non-alimente, fără calorii,
când, de fapt, conţinutul lor caloric este destul de important.
Alcoolul are 7 calorii/gram, ştiaţi? Ceva mai puţin decât grăsimile
(cca. 9 cal/g), dar mult mai mult decât zahărul (4 cal/g). Berea nu
conţine, de obicei, cantităţi mari de alcool şi; totuşi alcoolul există
acolo şi trebuie pus la socoteală.
Însă investigaţii mai recente sugerează că burdihanul de bere ar fi, mai
degrabă, asociat supraalimentaţiei şi lipsei de tonus muscular
(consecinţă a sedentarismului) decât consumului de bere, în sine.
Fireşte, pe undeva lucrurile se leagă între ele: dacă îţi petreci ore în
şir aşezat pe scaun la cârciumă, bând bere după bere şi mâncând diverse
chestii care „merg cu berea” (şi care, de obicei, nu sunt castraveţi
cruzi ori ceva la fel de hipocaloric), este evident că silueta va tinde
spre modelul pitoresc, dar nesănătos al „burdihanului de bere”. Ideea ar
fi, deci, un consum de bun-simţ, integrat într-un mod de viaţă sănătos.
Fiindcă - nu-i aşa? - nu-i totuna dacă bei 5 sticle de bere stând trei
ceasuri pe scaun şi mâncând cartofi prăjiţi, cu sare multă - ca să
meargă berea - sau dacă te rehidratezi şi tu cu o halbă după ce ai
asudat două ore muncind în grădină sau jucând fotbal.
Berea pare să fie, aşadar, o băutură care are beneficiile ei (nu
puţine), cu condiţia de a fi socotită exact drept ceea ce este - o
băutură alcoolică - deşi slab alcoolică - şi de a ţine seama de alcoolul
din ea sub toate aspectele. Acestea fiind zise... hai noroc şi
sănătate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu