vineri, 19 octombrie 2012

A fost identificată o substanţă care îi face pe bărbaţi să spună adevărul

11.10.2012 |
0 Comentarii
Testosteronul, hormonul sexual masculin asociat agresivităţii şi criminalităţii, ar putea stimula comportamentele pro-sociale, deoarece creşte onestitatea bărbaţilor, arată un nou studiu.

Cercetătorii germani au descoperit că acest hormon, ce stă la baza caracteristicilor sexuale precum creşterea libido-ului şi a masei musculare la bărbaţi, face ca bărbaţii să mintă mai puţin.
„Despre testosteron s-a spus mereu că promovează agresivitatea şi comportamentul riscant”, afirmă cercetătorul Dr. Bernd Weber, specialist în neuroştiinţe la Universitatea din Bonn.
Cu toate acestea, cercetătorii arată într-un nou studiu publicat în jurnalul PloS ONE că mai multe cercetări recente sugerează că acest hormon poate avea şi efectul contrar, stimulând un comportament pozitiv.
„Dezavantajul multor studii este faptul că aceştia fac o corelaţie între nivelul testosteronului înregistrat în rândul voluntarilor şi comportamentul acestora. Această metodă nu dezvăluie cauza comportamentului, căci dacă testosteronul influenţează comportamentul, comportamentul influenţează la rândul său nivelul acestui hormon”, afirmă Dr. Matthias Wibral, autor al studiului.
În acest studiu cercetătorii au aplicat altă metodă, ce le-a permis să identifice cauza şi efectul testosteronului. Din cei 91 de participanţi, bărbaţi tineri, 46 au fost trataţi cu testosteron, care le-a fost aplicat pe piele sub formă de gel, iar ceilalţi 45 au fost trataţi cu un gel placebo.
„Nici participanţii, nici cercetătorii care au aplicat gelul nu ştiau cine a primit testosteron şi cine nu”, a explicat Wibral.
După ce a fost aplicat gelul, participanţii au fost rugaţi să joace un joc simplu de zaruri în cabine individuale. În cadrul jocului, cu cât obţineau un scor mai mare, cu atât participanţii primeau mai mulţi bani ca recompensă.
Cercetătorii afirmă că au proiectat experimentul astfel încât să permită participanţilor să mintă.
„Pentru că era vorba de cabine individuale, nimeni nu ar fi ştiut dacă participanţii introduceau scorul real în computer sau unele mai mari, ca să obţină mai mulţi bani”, a explicat Wibral.
Cu toate acestea, cercetătorii aveau posibilitatea de a afla ulterior dacă participanţii au trişat sau nu.
„Din punct de vedere statistic, probabilitatea ca un număr să iasă la zar este egală”, a explicat Wibral. „Aşadar, dacă apăreau foarte multe numere mari, era o indicaţie a faptului că subiecţii au trişat”, a mai spus cercetătorul.
Atunci când oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele grupului tratat cu testosteron cu cele ale grupului de control, aceştia au descoperit că cei din primul grup au minţit mult mai puţin decât cei cărora le fusese aplicat gelul placebo.
„Rezultatul nostru contrazice în mod clar cercetările care sugerau că testosteronul promovează comportamentele antisociale”, a declarat Dr. Armin Falk, unul dintre cercetători, adăugând că este posibil ca testosteronul să fi crescut mândria participanţilor şi, implicit, nevoia acestora de a genera o imagine pozitivă despre sine.
„În acest context, nu merita distrugerea imaginii pozitive despre sine pentru câţiva euro”, a explicat Falk.
„Minţitul este un fenomen răspândit, cu importante consecinţe sociale şi economice. Cu toate acestea, în ciuda interesul sporit faţă de răspândirea şi cauzele minţitului, sunt cunoscute puţine detalii referitoare la bazele sale biologice”, afirmă cercetătorii. „Acest studiu reprezintă un mare pas înainte”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
Sursa: Medical Daily

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu